Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Geleid bezoek aan de Begraafplaats van Molenbeek

Geleid bezoek aan de Begraafplaats van Molenbeek

We hebben met het Willemsfonds al heel wat prachtige en interessante Brusselse begraafplaatsen bezocht met een gids. De klassiekers kent wellicht iedereen: Laken, Brussel(Evere), Elsene en Ukkel Dieweg. Daarom zochten we de voorbije periode ook naar de minder bekende, maar even bijzondere plekken waar mensen hun definitieve rustplaats hebben gevonden, vaak onder of in knappe grafarchitectuur en -kunst. Zo verkenden we reeds Watermaal-Bosvoorde, Sint-Joost-ten-Node en Jette, en nu trekken we naar … Sint-Jans-Molenbeek!

Want ook daar bevindt zich een mooie begraafplaats waar heel wat over te vertellen is. Deze gemeentelijke begraafplaats ontstond in 1864; tot dan werd er begraven op het kerkhof van Molenbeek rond de (oude, reeds afgebroken) Sint-Jan-de-Doperkerk. De gemeente onteigende een stuk grond in de buurt van de Kasteelhoeve Karreveld voor de nieuwe begraafplaats en verschillende oude graven verhuisden mee, waardoor de oudste grafsteen er uit het jaar 1706 is.

Op de begraafplaats komen we voorts vele oude grafkapellen en grafmonumenten tegen, half ingegraven neo-classistische grafgalerijen met een bijzonder achthoekig paviljoen en een ereperk van gesneuvelden (waar o.a. Jean-Baptiste Piron ligt, die met de bekende Brigade Piron mee West-Europa hielp bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog). In 2016 werden de grafgalerijen overigens bijzonder fraai gerenoveerd.

Prijzen

8 euro voor leden / 10 euro voor niet-leden

Inschrijven via:
Hans Van Rompaey
hans@willemsfondsbrussel.be

Sluit Mijn Willemsfonds