Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Liberation Garden Leopoldsburg

Liberation Garden Leopoldsburg

Op 24 augustus 2020 werd in Leopoldsburg gestart met de bouw van het nieuwe museum Liberation Garden. Het Chinees paviljoen, dat jarenlang dienst had gedaan als officierspaviljoen, werd getransformeerd tot een uniek bevrijdingsmuseum en werd uitgebreid met een nieuwbouw, die architecturaal volledig aansluit bij het militair erfgoed en de omgeving. In het museum kom je alles te weten over de Tweede Wereldoorlog en de start van de legendarische operatie ‘Market Garden. Ook de jarenlange impact van het militaire kamp op het socio-economisch leven in Leopoldsburg komt er aan bod.

Liberation Garden vormt een toeristische toegangspoort, waar bezoekers uit binnen- en buitenland geïnspireerd worden om het ruimere WO II-erfgoed en de 100.000 oorlogsgraven in de ‘Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’ te ontdekken (naar analogie met de ‘Westhoek’ voor WO I).

Het bevrijdingsmuseum zet Limburg ook op de Europese kaart. Het museum is de allereerste Limburgse en Vlaamse hotspot op de Europese Liberation Route, een toeristische erfgoedroute die de bevrijding van Europa, van Londen tot Berlijn, volgt.

De Tweede Wereldoorlog was de meest destructieve oorlog die de mensheid ooit gekend heeft, aangewakkerd door extreme, totalitaire ideologieën die de wereld in brand staken. Naar schatting 60 miljoen mensen kwamen om, waarvan ongeveer 40 miljoen burgers. Het was een vernietigingsoorlog, waarin bevolkingsgroepen gestigmatiseerd, vervolgd en op industriële schaal uitgeroeid werden.

De collectieve herinnering aan de misdaden van het nationaalsocialisme zorgde na de oorlog in heel wat landen voor een brede maatschappelijke fundering van de democratie.

Ondertussen leven we in een tijd waarin de laatste ooggetuigen aan het wegvallen zijn en de rechtstreekse link met de Tweede Wereldoorlog grotendeels verdwenen is. Liberation Garden moet er mee voor zorgen dat de herinnering aan WO II een blijvende maatschappelijke verankering krijgt en doorgegeven wordt aan de volgende generaties. Het moet helpen om het verleden relevant te houden voor de generaties van morgen.

Liberation Garden brengt een belangrijke boodschap, over de prijs van vrede, democratie en vrijheid. Een verhaal dat vandaag actueler is dan ooit. De kernboodschap is dat de democratie en de vrijheid die op het einde van de Tweede Wereldoorlog herwonnen werden nooit vanzelfsprekend zijn.

Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in de regio kan nergens beter verteld worden dan in Leopoldsburg. Leopoldsburg is een historische garnizoensstad, waar sinds 1835 het grootste legerkamp van België ligt. Die militaire aanwezigheid is bepalend voor de identiteit van de gemeente Leopoldsburg, die zonder het soldatenkamp nooit had bestaan.

Leopoldsburg is een spiegel van ruim twee eeuwen Europese geschiedenis, van de onafhankelijkheid van België vlak na de Napoleontische oorlogen tot de Koude Oorlog en de vele nieuwe dreigingen sindsdien, van 9/11 tot het conflict in Oekraïne.

Liberation Garden werd gerealiseerd door de gemeente Leopoldsburg, in samenwerking met de Provincie Limburg, de Vlaamse Overheid, de Nationale Loterij en de Europese Unie.

Praktisch

 - 08.30 u. Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)

- 09.00 u. Vertrek te Tongeren – bus stopplaats Eeuwfeestwal t.h.v. Casino

- 10.00 u. Geleid bezoek aan het museum Liberation Garden

- 12.00 u. Lunch in restaurant Au Prince Royal

- 14.00 u. Gegidste rondrit en bezoeken op het militair domein en de omgeving

Menu van de lunch

Soep

Kabeljauw met preiroomsaus (1)

of

Filet van Mechelse koekoek met champignonroomsaus(2)

Dessert

Prijs: € 65 per persoon. Houders van een Museumpas betalen € 55.

In de prijs zijn begrepen: de inkom museum, de rondleiding in het museum, de gegidste rondrit, de lunch, de fooi voor de chauffeur.

De inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 5 juni 2024. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE32 0019 4259 0102 van het Willemsfonds Tongeren.

Gelieve bij uw betaling te vermelden of u gaat voor keuze 1 of 2 van het menu.

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 65,00
Deelnameprijs niet-leden € 65,00

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds