Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Cultuurdag James Ensorjaar in Antwerpen

Cultuurdag James Ensorjaar in Antwerpen

2024 staat in het teken van James Ensor, de wereldberoemde kunstenaar uit Oostende. 75 jaar geleden overleed hij, na een lange en vruchtbare carrière. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan Ensor met drie hoofdtentoonstellingen: één in Oostende, één in Brussel en één in Antwerpen. Op 23 november neemt het Willemsfonds, samen met Willemsfonds Antwerpen en Willemsfonds Kunst-Wijs, je mee naar een diverse selectie uit de Ensorcollectie!
Onze cultuurdag rond het Ensorjaar begint in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Daar wordt een van de grootste Belgische tentoonstellingen over Ensor sinds de retrospectieve in het KMSKB van 1999 gepresenteerd: “Met Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij.” In deze expositie duikt het KMSKA niet alleen in Ensors wonderlijke universum van woeste visioenen, maskers en satire, maar toont het museum Ensor zij aan zij met werk van internationale kunstenaars die hem inspireerden en met wie hij zich wilde meten. Ensor streefde er altijd naar de beste te zijn, zelfs als zijn concurrenten Claude Monet, Edvard Munch, of zelfs Jheronymus Bosch en Francisco Goya heten.
Na een gegidste rondleiding nemen we een lunchpauze om energie op te laden in restaurant De Bomma. 
Menu: garnaalcocktail (voorgerecht); stoofvlees of vegetarische vol-au-vent (hoofdgerecht); wijn en water aan tafel inbegrepen.
In de namiddag vervolgen we onze ontdekkingstocht naar Ensor in het Museum Plantin-Moretus. Het Prentenkabinet presenteert ‘Staten van Verbeelding’, een tentoonstelling over Ensors opmerkelijke grafische avontuur. De jonge Ensor experimenteerde enkele jaren uitbundig met etstechnieken en zei zelf hierover: “Oefening baart kunst! Zeker voor het etsen.”

Programma

Voormiddag
• 10u: aankomst KMSKA
• 10u30 – 12u00: gegidste rondleiding ‘Ensors stoutste dromen’
• 11u00 – 12u30: gegidste rondleiding ‘Ensors stoutste dromen’
• 13u00 – 14u00: lunch in restaurant De Bomma, met zicht op de Schelde en het Steen
Namiddag
Bezoek Museum Plantin-Moretus
• 14u30 – 16u00: gegidste rondleiding ‘Staten van Verbeelding’
• 15u00 – 16u30: gegidste rondleiding ‘Staten van Verbeelding’
• 16u30: afsluitdrink in Museum Plantin-Moretus aangeboden door Willemsfonds Antwerpen

Praktisch

Vervoer
• Laat je rijden! Op 23 november vertrekt er vanuit de provincie West-Vlaanderen een bus naar Antwerpen. Neem hiervoor contact op met Sonja De Craemer via sonja.decraemer@skynet.be.
• Als je met eigen vervoer komt, dan kan je in de buurt van het museum parkeren in parking Q-Park Kooldok en Zuiddok. Reserveer je parkeerplaats voordeliger op voorhand. TIP: Je vindt verschillende P+R-parkings aan de rand van de stad. Hier parkeer je voordelig en stap je vlot op de bus of tram naar het centrum.
• Kom je die dag met de trein? Stap af aan station Antwerpen-Centraal en neem tram 10. Afstappen aan de AVA, halte Brederodestraat, Amerikalei oversteken en Schilderstraat nemen.


We sluiten de dag af in de tuin van het museum met een drankje, aangeboden door Willemsfonds Antwerpen.

Inschrijvingen

Inschrijven kan tot en met eind oktober via een bestuurslid of via het secretariaat op info@willemsfonds.be of via het nummer 09 224 10 75. Vermeld bij je inschrijving: naam, adres, Willemsfondsafdeling, e-mailadres, telefoonnummer. Verder de keuze van je formule (1-2-3-4-5-6) en aantal personen doorgeven. Voor alle info kan je terecht via pascale.braeckman@willemsfonds.be

Betalen

Stort het correcte bedrag op BE39 0010 2817 2819. De modules zijn beperkt in aantal deelnemers. Het is niet mogelijk om een optie te nemen op een bepaald aantal plaatsen binnen een formule. Wacht dus niet te lang als je zeker wil zijn van jouw plaatsje! Inschrijven kan tot en met begin oktober. Gelieve het bedrag zo snel mogelijk over te maken en schrijf als mededeling de gekozen formule en het aantal personen. Inschrijvingen zijn pas definitief zodra het verschuldigde bedrag vóór 10 oktober is gestort.

Inschrijvingen bus West-Vlaanderen

Voor deelnemers uit de provincie West-Vlaanderen kunnen contact opnemen met Sonja De Craemer via sonja.decraemer@skynet.be.


© Hugo Maertens

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Bestuursvrijwilliger - Formule 6 (bedanking Dag van de Vrijwilliger): enkel voormiddagprogramma met lunch inclusief drank aan tafel € 39,00
Bestuursvrijwilliger - formule 5 (bedanking Dag van de Vrijwilliger): volledig programma met lunch inclusief drank aan tafel € 55,00
Bestuursvrijwilliger met Museumpas - formule 5 (bedanking Dag van de Vrijwilliger): volledig programma met lunch inclusief drank aan tafel € 30,00
Deelnameprijs - formule 2: enkel voormiddag programma en lunch inclusief drank aan tafel € 55,00
Deelnameprijs leden - formule 1: volledig programma en lunch inclusief drank aan tafel € 70,00
Deelnameprijs niet-leden - formule 1: volledig programma en lunch inclusief drank aan tafel € 75,00
Deelnameprijs niet-leden - formule 2: enkel voormiddag programma en lunch inclusief drank aan tafel € 60,00
Museumpashouders (leden) - formule 3: volledig programma en lunch inclusief drank aan tafel € 47,00
Museumpashouders (leden) - formule 4: enkel voormiddag programma en lunch inclusief drank aan tafel € 40,00
Museumpashouders (niet-leden) - formule 3: volledig programma en lunch inclusief drank aan tafel € 52,00
Museumpashouders (niet-leden) - formule 4: enkel voormiddag programma en lunch inclusief drank aan tafel € 45,00

Meer info?
Stuur een mail naar pascale.braeckman@willemsfonds.be of bel 09-224 10 75

Sluit Mijn Willemsfonds