Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over MoMeNTfestival

MoMeNTfestival

MoMeNT is sinds 2017 hét jaarlijks  eigenzinnig en innovatief stadsfestival in Tongeren met TIJD als verbindende factor, geënt op het DNA van onze stad. Het festival is al zeven jaar een vaste baken in het Vlaamse kunstenlandschap en daarbuiten, ingebed in het decor van onze stad, de eerste Stad.

MoMeNTfestival, editie 2024, presenteert veertien dagen lang podiumkunsten in een eigenzinnige combinatie van theater, muziek, beeldende kunsten, film en andere disciplines.

MoMeNT kiest, naast een actueel en hoogstaand artistiek aanbod van gevestigde namen, voor het centraal plaatsen van jong talent, premières, participatieve projecten met inwoners en bezoekers en het uitspelen van unieke erfgoedlocaties in de stad en de dorpen.

Openingsspektakel MoMeNT 2024 - 28 juni

De achtste editie van het stadsfestival MoMeNT wordt afgetrapt, groots, in stijl en met de historische binnenstad van Tongeren als decor. Mis het niet!  De start heeft plaats op Leopoldwal/Eburonenhal met Compagnie l'Homme debout die 'Mo et le ruban rouge' presenteert:

Route: Leopoldwal, Clarissenstraat, Predikherenstraat, Ridderstraat, Vrijthof, Graanmarkt, met apotheose Stadhuisplein.

De Teseum TIJDsessies

De Teseum TIJDsessies maken deel uit van De Donderdagen binnen het stadsfestival van MoMeNT. Cultuurjournalist Frank Van Laeken ontvangt drie donderdagavonden één centrale gast om samen te filosoferen over tijd, waar hij/zij nu mee bezig is en de momenten van zijn/haar leven. Het doel is tweeledig: een interessant en diepgaand gesprek voeren en achteraf iedereen met een goed gevoel naar huis laten vertrekken.

DONDERDAG 13 JUNI - FRANK VAN LAEKEN interviewt RICK DE LEEUW

De praatzomer wordt geopend met een Nederlandse inwijkeling. Schrijver, dichter, zanger, presentator, producer, duizendpoot. Begin jaren 80 was hij medeoprichter van Tröckener Kecks, een punkband die geleidelijk aan evolueerde tot een rockgroep. Toch voelde De Leeuw zich al snel ook aangetrokken tot Vlaanderen. Hij toerde samen met Jan Hautekiet en een zak vol verhalen, gedichten en muziek jarenlang langs Vlaamse theaters. Maar hij deed nog vele andere dingen: romans schrijven, dichtbundels publiceren, acteren in speelfilms en toneelstukken, een talkshow presenteren, een marathon lopen, voetbalanalyses maken. Sinds 2016 woont Rick de Leeuw in Heks. Misschien komt hij wel lopend naar het Teseum.

DONDERDAG 27 JUNI - FRANK VAN LAEKEN interviewt LIEVE BLANCQUAERT

Ze is misschien wel de bekendste fotografe van het land en toch is zij nog zoveel meer, want de foto’s van Lieve Blancquaert zijn niet zomaar ‘mooie plaatjes’: er zitten verhalen achter. Pijnlijke, diepzinnige, ontroerende, humoristische verhalen. Ze werkte onder meer voor De Morgen, De Volkskrant, Elsevier, De Standaard Magazine en Knack, maar ze is nog het meest bekend van haar boeken en haar tv-werk, met diepgravende reportages als ‘Birth day’, ‘Last days’, ‘Let’s talk about sex’ of ‘Het laatste portret’. Dit voorjaar was ‘Wij zijn Europa’, een roadtrip door de Europese Unie, te zien op VRT Canvas.

DONDERDAG 11 JULI FRANK VAN LAEKEN interviewt INDRA DEWITTE

Buiten Limburg is ze vooral bekend als (mede)presentatrice van ‘De zevende dag’, wat ze tussen 2007 en 2013 deed, na een eerdere carrière op de redacties van VTM, Q-Music, ‘Koppen’ en ‘Terzake’. In Limburg kent men haar al elf jaar van Het Belang van Limburg, eerst als adjunct- en co-hoofdredacteur en sinds een aantal jaren als hoofdredacteur van deze krant. Met haar zullen we het op de Vlaamse feestdag (en de laatste MoMeNT-dag) hebben over Vlaamse én Limburgse identiteit. Wat maakt ons tot Vlamingen? Waarin verschilt dan het ‘Limburger Wereldburger’ zijn? En hoe slaagt Het Belang er jaar na jaar in om een quasi monopolie te behouden in de provincie?

De Teseumsessies zijn gratis en vinden plaats in de kloostertuin en gaanderijen van het Teseum telkens om 20.00u

Stadsmuzikantenfestival

Het Stadsmuzikantenfestival presenteert naar jaarlijkse gewoonte een mix van nieuwe namen en meer gevestigde waarden. De line-up van de 15de editie brengt liefdesliedjes, de seventies & de nineties, jazz, rock, pop, elektronica, spirituals, soul, kleinkunst, gitaren, sitars, tabla's en bijzondere stemmen samen in het Begijnhof van Tongeren. De gekende en gesmaakte formule blijft behouden:

• tussen 14:30 en 17:30,

• spelen 7 bands & singer-songwriters,

• elk 4 sets van 20 minuten,

• op 7 locaties in het Begijnhof van Tongeren (Unesco Werelderfgoed),

• het publiek stelt - al wandelend van de ene naar de andere charmante locatie - z'n eigen programma samen en krijgt zo de kans om op één namiddag van 7 muzikale acts te proeven.

Het festival is gratis toegankelijk, reserveren is niet nodig.

Dus simpelweg: allen op zondag 30 juni naar het Begijnhof in Tongeren om te genieten!

 Meer info over alle activiteiten van vindt u op www.moment.tongeren.be

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds