Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Antwerpen barok. Rubens inspireert.

Antwerpen barok. Rubens inspireert.

Wat als je deze historische barok in contact brengt met hedendaagse barokmeesters? Dan ontdek je verrassende gelijkenissen tussen vroeger en nu. Dan zie je dat Antwerpen al eeuwenlang een magneet is voor mensen uit alle hoeken van de wereld; om er schoonheid te beleven, om er kunst te maken. Kortom, tijdens de Cultuurdag 2018 gaan we samen helemaal barok!

Wat mag u verwachten? Vanaf 9.30u staan koffie, thee en mini-chocoladebroodjes en -croissants voor ons klaar in het Felix Pakhuis. Om 10u genieten we van een inleiding tot de tentoonstelling ‘Michaelina’ die we elk op eigen tempo ontdekken in het nabijgelegen MAS.

De tentoonstelling demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeldzaam waren. Michaelina Wautier was een tijdgenote van Rubens. Ze onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de genres die ze beoefende.

Zo waagt ze zich aan historiestukken op groot formaat, een uitdaging die zelfs veel mannelijke schilders niet aangingen. Haar meesterwerk is ongetwijfeld ‘Bacchusstoet’, een werk op groot formaat waarbij ze zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie demonstreert. Wautier beeldt zichzelf er ook op af als halfnaakte bacchante die je zelfverzekerd in de ogen kijkt. Michaelina’s oeuvre wordt vandaag nog volop gereconstrueerd. De kunstenares is vandaag een rijzende ster op de kunstmarkt, waar haar werk opvallend hoge prijzen haalt.
In de wandelboulevard van het MAS kan je ‘Barok Burez’ meepikken, een fotoreeks van de jonge fotograaf-kunstenaar Athos Burez over barok. Met dertig beelden en installaties zorgt hij voor een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode. Oude barokke elementen gaan hand in hand met het nu. Zo ontstaat een geheel nieuwe en unieke barokke beeldcultuur.

Na de lunch in het Felixpakhuis heeft u de keuze uit 5 modules:

Module A: ‘Sanguine | Bloedrood’
In de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’ gaan barokmeesters de confrontatie aan met hedendaagse topkunstenaars. Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen stelde kunstschilder Luc Tuymans aan als curator. Tuymans wil de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok van onder andere Georges de La Tour en Francisco Goya in dialoog te plaatsen met werk van klassieke hedendaagse meesters zoals On Kawara en Chuck Close, aangevuld met werken van hedendaagse sterren zoals Zhang Enli en Takashi Murakami. ‘Sanguine | Bloedrood’ is een visueel weelderige en uitdagende tentoonstelling die dramatische barokwerken binnenbrengt in de experimentele ruimten van de hedendaagse kunst.

Module B: 'Experience Traps'
Het Middelheimmuseum nodigt internationale hedendaagse kunstenaars uit om met typische barok-elementen als de grotto, fontein en trompe-l’oeil aan de slag te gaan. Het doolhof, het tableau vivant, de fontein... Het zijn stuk voor stuk stijlelementen uit de barok die spelen met de spanning tussen de natuur en het artificiële. Het resultaat is een verzameling zeer uiteenlopende werken op het raakvlak van architectuur, sculptuur, installatie en performance. ‘Experience Traps’ legt de nadruk op de activatie van een fysieke en mentale ‘zelfervaring’ bij de bezoeker, volgens de precieze voorschriften van de kunstenaar. De tentoonstelling is een kritische reflectie op de hedendaagse maatschappij waarin we willen geëntertaind worden met unieke belevingen die we liefst met zoveel mogelijk mensen delen.

Module C: Rubens is thuis
Rubens’ palazzo is een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Het is hier dat Rubens vreugde en verdriet beleefde met zijn familie, waar de meeste van zijn kunstwerken het levenslicht zagen, waar hij vrienden en vooraanstaande gasten ontving. De collectie van het Rubenshuis wordt
verrijkt met meesterwerken van Italiaanse meesters die Rubens inspireerden, werken van enkele van zijn meest getalenteerde leerlingen, topwerken van Rubens’ hand die voor het eerst sinds hun vertrek terugkeren naar de plek waar ze werden geschilderd. En er is natuurlijk zijn zelfportret, dat tijdens een
grondige restauratie veel nieuwe geheimen prijsgaf. Bovendien worden zowel portiek als tuinpaviljoen gerestaureerd. Een (her)ontdekking van het Rubenshuis!

Module D: Barokke pracht in een huiselijk kader
Museum Mayer van den Bergh focust op barokke topwerken in de eigen collectie. Zo wordt de schilderkunst van Cornelis de Vos, Jacob Jordaens en Jan Breughel in de schijnwerpers geplaatst. Maar ook barokke beeldhouwwerken en tekeningen worden getoond. Je ontdekt de rijkdom van de historische barok in al zijn veelzijdigheid op de plek zoals Fritz Mayer van den Bergh die gedroomd
heeft. Het museum is een intiem en huiselijk museum met topstukken van verzamelaar Mayer van den Bergh (1858-1901). Het samenspel van de collectie en het bijzondere huis stimuleert een bezoekervaring waarin verwondering en ontdekking centraal staan.

Module E: Wandeling 'Barok beroert'
Het staat als een paal boven water: in Antwerpen leeft barok verder als een inspirerende bron van creativiteit. De barokstijl duikt nog overal op in het straatbeeld en in de rijke interieurs. Groots, verrassend, soms zelfs wellustig en wat theatraal. De drie kilometer lange wandeling trekt langs talrijke historische getuigen van de barok. De imponerende gevels, prachtige poorten en rijkelijk versierde beelden zijn niet alleen echte pareltjes, ze kaderen ook in een erg boeiende geschiedenis met leuke anekdotes. Al snel ontdek je hoe Rubens ook hedendaagse kunstenaars blijft inspireren. Zo voert de wandeling je langs enkele nieuwe ‘murals’ – reusachtige kleurrijke muurschilderingen – waarin de oude barok en hippe streetart elkaar ontmoeten. Een aanrader voor iedereen met wandelbenen!

Praktisch:
07.30u Diepenbeek – vooraf verwittigen a.u.b.
08.00u Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal
09.30u Tijd voor koffie en koffiekoeken
10.00u Bezoek aan de tentoonstelling ‘Michaelina’
12.45u Lunch (keuze maken uit vlees/vis/vegi)
13.30u Keuze uit één van de 5 modules
16.30u Vrij
18.00u Vertrek naar Tongeren

Prijs:
€ 60 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de koffie en koffiekoeken, de inkomgelden in het MAS, de lunch en de deelname aan een van de modules.
De inschrijvingen worden verwacht vóór 20 mei 2018. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs niet-leden € 60,00

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds