Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Bezoek aan het Wielermuseum in Roeselare

Bezoek aan het Wielermuseum in Roeselare

Een beetje geschiedenis van het ontstaan Wielermuseum. 

Het museum werd in 1985 opgericht als onderdeel van het bestaande Stedelijk Museum in Roeselare. De stad Roeselare besloot hiertoe over te gaan omdat de regio Roeselare als bakermat van de flandriens mag aangezien worden. Heel wat flandriens en andere wielrenners zijn afkomstig uit de regio. De stad zelf had heel wat bekende wielrenners gekend zoals Odiel Defraeye, de eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk en verschillende wereldkampioenen: Jean Pierre Monseré, Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Freddy Maertens ...Aanvankelijk beperkte de museumwerking rond het wielrennen zich vooral tot het tentoonstellen van enkele oude fietsen en het inrichten van zomertentoonstellingen.

Nu in 1998 werd definitief gekozen om het oude folkloremuseum te vervangen door een volwaardig wielermuseum, het “Nationaal Wielermuseum” Oud wielrenner Freddy Maertens was van 2000 tot 2007 tewerkgesteld in het museum en ontving er regelmatig de bezoekers. In 2005 bracht koning Albert II een bezoek aan het museum. 

In 2015 werd de restauratie van het museumgebouw aangevat. Deze duurde tot 2018. De collectie van het museum werd onder meer ondergebracht in de nabijgelegen Paterskerk waar de langlopende tijdelijke tentoonstelling “Koers is Religie” ingericht werd. Voornoemde tentoonstelling over de band tussen wielrennen en religie, werd op 25 november 2017 met de Erfgoedprijs Publiekswerking van de provincie West-Vlaanderen bekroond. In de aanloop naar de heropening kreeg het museum op 27 maart 2018 i.v.m. zijn twintigste verjaardag zijn nieuwe naam: KOERS. Museum van de wielersport. Op 08 september 2018 opende KOERS zijn deuren in het Arsenaal. Ook het toeritisch onthaal van de stad werd hier ondergebracht, samen met het Vrijetijdspunt en een museumcafé, KOERSkaffee.

Programma:

*We nemen de trein om 09u52, komen aan in Roeselare om 10u43.

*Bezoek met gids start om 11u00. Vrije Lunch in het KOERSkaffee om 13u00.

*Vrijblijvende terugkeer met de trein naar Blankenberge ieder uur om 16 minuten na het uur.       

                                                       

*Prijs: € 10 voor toegang en gids.

Uw betaling is uw inschrijving ten laatste op 08 april.                                                         

op het gekende nr.: BE34 4727 0645 2190

Inlichtingen: Nic Ottevaere 0486-83 62 22 – nicottev@gmail.com

Voor de geïnteresseerde dames & heren shoppers onder ons, alle boetieks zijn binnen wandel afstand van het museum.   

Inschrijven

Sorry, de inschrijvingsperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Ivan De Leu
blankenberge@willemsfonds.be

Sluit Mijn Willemsfonds