Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Zuiderzeemuseum

Verhaal van een rijke cultuur

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk hoort sindsdien bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeer-gebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Het buitenmuseum met zijn historische gebouwen en het binnenmuseum met zijn thematische tentoonstellingen brengen samen dit verhaal in beeld. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.

Buitenmuseum

Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Kijk mee bij de ambachtslieden, beleef het dagelijkse leven van toen en geniet van de authentieke sfeer. En mis ook vooral niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij. 

Binnenmuseum

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten. Nieuwsgierig? Bekijk welke tentoonstellingen je op dit moment kunt bezoeken of maak een digitale wandeling door het binnenmuseum met de 360 graden online tour.

Openingstijden?

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. 
Buitenmuseum: t.e.m. zondag 3 november 2024 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Binnenmuseum: het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op dit moment zijn de tentoonstellingen Zee vol verhalen en Waterwijs te bezoeken. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Waar?

Wierdijk 12 - 22, 1601 LA Enkhuizen, Nederland

Meer info?

www.zuiderzeemuseum.nl

Willemsfondsvoordeel

Leden kunnen online bij het museum een ticket boeken met volgende code ZZMWF0521. Door die code in te voeren in onze ticketshop, krijgen zij de volgende aanbieding: toegang 17 euro (i.p.v. 19,50 euro kassaprijs; 18 euro online) + 1 gratis drankje per persoon in ons restaurant t.w.v. 3,75 EUR. Geldig in de periode dat ons openlucht gedeelte geopend is (dit jaar t/m 3 Nov).

Sluit Mijn Willemsfonds