Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Liberaal Archief stelt biografie Herman Uyttersprot voor

Liberaal Archief stelt biografie Herman Uyttersprot voor

15 januari 2019 by Yarrid Dhooghe

herman_uyttersprot-400-400x574.jpg

Als oud-student van Herman Uyttersprot (1909-1967) is Joris Dedeurwaerder (1935) de ideale biograaf van deze vrijzinnig-liberale hoogleraar aan de Gentse universiteit en literatuurliefhebber. Het Liberaal Archief/Liberas stelt de biografie zaterdagvoormiddag 19 januari 2019 om 10u30 voor. Wil je kans maken op 1 van de 3 exemplaren die het Willemsfonds mag weggeven? Lees dan gauw verder!

Herman Uyttersprot, afkomstig uit een vrijzinnig-liberale onderwijzersfamilie uit Denderbelle, studeerde Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij was eerst atheneumleraar in Bergen (1930-1935), Leuven (1935) en Aalst (1935-1945). Na de Tweede Wereldoorlog was hij hoogleraar aan de Gentse universiteit. Meer dan wie ook bekleedde Herman Uyttersprot een unieke plaats in de wereld van de literatuur. Hij had opleiding gekregen bij vermaarde auteurs als August Vermeylen, Karel Van de Woestijne, Frank Baur, Jules Persyn en Franz De Backer. Als leraar vestigde hij de aandacht van zijn leerlingen op het werk van zijn debuterende stadsgenoot Louis Paul Boon. Eenmaal benoemd tot hoogleraar maakte hij de Gentse studenten vertrouwd met de Duitse letterkunde en met moderne en hedendaagse literatuur. Uyttersprot lanceerde nieuwe denkbeelden over Kafka’s Der Prozess en hij polemiseerde erover met filologen uit Europa en Amerika.

Deze vlot geschreven biografie biedt een indringende kijk op het leven van Herman Uyttersprot met aandacht voor de tijdgeest en de intellectuele ontwikkeling van de hoofdfiguur. Tegelijkertijd beschrijft en analyseert de auteur de intellectuele arbeid waarmee hij naam heeft gemaakt in de toenmalige academische wereld.

Joris Dedeurwaerder, Herman Uyttersprot. Een biografie, Gent, 2018.

Meer info en inschrijvingen over het boek en de boekpresentatie zaterdag 19/01 vind je op de website van het Liberaal archief.

Win 1 van de 3 exemplaren van Herman Uyttersprot, een biografie

Van welke debuterende stadsgenoot bracht Herman Uyttersprot het werk onder de aandacht van zijn leerlingen?

Mail het antwoord samen met je adresgegevens ten laatste op zondag 20/01/2019 naar yarrid.dhooghe@willemsfonds.be. Winnaars worden in de week van 21 januari persoonlijk verwittigd.

Tags:

Sluit Mijn Willemsfonds