Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Recensie: ‘Koning in het Noorden’ van Femke Roobol

Recensie: ‘Koning in het Noorden’ van Femke Roobol

12 april 2019 by Patrick Roovers

koning in het noorden.jpg

"Femke Roobol schetst met Koning in het Noorden een fel portret van koning Christian van Denemarken die in het begin van de 16e eeuw."

***
Doorgaans zullen de meesten Vikings voor ogen hebben als men het over de Scandinavische geschiedenis heeft. Dat Zweden ooit een grootmacht was in de 17e eeuw is al veel minder bekend en dat Noorwegen en Zweden nog daarvoor onder het juk van Groot Denemarken lagen, is al helemaal voer voor de geschiedenisfreak.

Femke Roobol schetst met Koning in het Noorden een fel portret van koning Christian van Denemarken die in het begin van de 16e eeuw de niet geheel onbesproken heerser was over een groot deel van Scandinavië. In tegenstelling tot de meer vertrouwde erfopvolging die we kennen in West-Europa was het koningschap aldaar verkiesbaar en zoon van een koning zijn, was geen garantie om daadwerkelijk op de troon te komen.

Christian werd tot koning gekozen door de edelen, die in ruil voor hun stem, flink wat eisen stelden en hem in een moeilijke positie plaatsten, vooral omdat Christian hervormingen wilde doorvoeren die de macht van de adel en de kerk zwaar zouden inperken. Een bijkomend probleem is zijn maîtresse, de bloedmooie Duveke, afkomstig uit Amsterdam en haar moeder, Sigbrit Willemsdochter een zeer intelligente vrijgevochten burgervrouw van wie men zegt dat ze alle macht heeft over de koning, en hem zelfs behekst heeft.

Het Noorwegen en Denemarken van de vroege 16e eeuw worden in Koning in het Noorden intens tot leven gebracht door Roobol. Met flair brengt ze de aandacht op de details van het dagelijkse leven in de 16e eeuw. Hierbij krijg je een zeer omvattend en organisch verhaallijn dat tot lezen aanzet.

Het verhaal is verankerd rond twee hoofdpersonages, de ambitieuze prins en later koning Christian en Sigbrit die zich tot zijn trouwe raadsvrouw ontpopt. Omdat het verhaal volledig vanuit hun standpunt geschreven is valt het personage van Duveke toch wel een beetje uit de boot en is ze weinig meer dan een mooi gezicht dat lijdzaam haar rol in het verhaal speelt zonder dat we haar echt tot recht zien komen. Het boek wordt geleid door het innerlijk leven van de hoofdpersonages en wat hen drijft: eenzaamheid, plicht, idealisme en de beslissingen die zij nemen, zowel goed of kwaad.

Historische romans hebben het nadeel dat de lezer in veel gevallen al weet hoe het verhaal uiteindelijk afloopt, Napoleon belandt in Waterloo, Lincoln wordt onherroepelijk vermoord of Lindbergh steekt de oceaan over. Nu zijn de feiten van dit verhaal ook gemakkelijk terug te vinden, maar Roobol slaagt erin om met een ongewoon thema en zeer correcte feiten het verhaal een volledig eigen interpretatie te geven, zodat het hele verhaal tot het einde spannend blijft.

Al is Koning in het Noorden geen literair hoogvlieger, en komt het eigenlijke verhaal toch een beetje traag op gang is het geheel spannend en zeer leesbaar. Een aanrader.

Sluit Mijn Willemsfonds