Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Ontdek de Gouden Eeuw in het virtuele Rijksmuseum Amsterdam

Ontdek de Gouden Eeuw in het virtuele Rijksmuseum Amsterdam

16 maart 2020 by Yarrid Dhooghe

1200px-La_ronda_de_noche,_por_Rembrandt_van_Rijn.jpg

Blijf in je kot. Natuurlijk hoef je je niet te vervelen. Zo is het Rijksmuseum in Amsterdam één van de vele musea die haar deuren virtueel opent. In tijden van Corona vergaap je je aan schilderijen van onder andere Johannes Vermeer en Rembrandt. Dankzij het Google Arts project kan je die tot in het kleinste detail bewonderen.

‘De nachtwacht’ zoals je die nog nooit gezien hebt

Rembrandts ‘De Nachtwacht’ behoort tot één van de allerbekendste schilderijen ter wereld. Vernieuwend aan dit schilderij is dat Rembrandt als eerste schilder ooit een groepsportret ‘in actie’ schilderde. Op het doek zie je de schutterscompagnie van een Amsterdamse wijk hun gebouw verlaten. In dit schilderij toont Rembrandt zich meester van het clair-obscur, een techniek uit de schilderkunst met sterke licht-donkercontrasten voor een dramatisch effect. Bekijk hier het hele verhaal van ‘De Nachtwacht’.

(Lees verder onder de foto.)

het melkmeisje.jpg

Het geliefde ‘melkmeisje’

Anders dan vele andere werken van Vermeer zien we in ‘Het melkmeisje’ geen elegante juffrouw, maar een potige meid aan het werk. Ze staat in de keuken melk uit te gieten in een kom. Dit schilderij is één van de eerste werken waarin Vermeer een eenzaam figuur afbeeldt in een interieur. ‘Het melkmeisje’ behoort tot op vandaag tot één van de meest geliefde schilderijen uit onze kunstgeschiedenis. Ontdek hier het verhaal achter dit schilderij.

(Lees verder onder de foto.)

Jan-steen-in-weelde-siet-toe-art-salon-holland.jpg

De verhalenverteller Jan Steen

Jan Steen verwerkt veel humor in zijn schilderijen. Als kunstenaar had hij de behoefte om verhalen te vertellen. Net daarom wordt hij door kunsthistorici vandaag beschouwd als één van de meest ‘aansprekende’ kunstenaars van de zeventiende eeuw. Het Rijksmuseum selecteerde enkele mooie verhalen uit zijn oeuvre.

Bewonder nu duizenden schilderijen van het Rijksmuseum ‘in je kot’.

Sluit Mijn Willemsfonds