Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Win duotickets voor Art Center & Beeldentuin Hugo Voeten

Win duotickets voor Art Center & Beeldentuin Hugo Voeten

2 april 2020 by Yarrid Dhooghe

big__DSC5786.jpg

Ontdek Art Center & Beeldentuin Hugo Voeten met 1 van de 5 duotickets die wij mogen weggeven.

Ondernemer en kunstliefhebber

Maak kennis met de Collectie Hugo Voeten! Deze indrukwekkende privéverzameling werd over een tijdspanne van meer dan veertig jaar vergaard door kunstliefhebber en entrepreneur Hugo Voeten (1940 – 2017).

Hugo Voeten was ondernemer in hart en nieren. Hij was de oprichter van supermarktketen Cash Fresh, vooral bekend in de Antwerpse en Limburgse Kempen. Zijn onderneming bleek een groot succes met uiteindelijk 43 filialen en meer dan 1200 werknemers. In 2005 verkocht hij Cash Fresh aan Delhaize wat hem de kans gaf om zich volledig op de kunst te storten. Zelf bezocht Hugo Voeten vaak ateliers en werkte hij graag samen met kunstenaars voor opdrachten. Veel werken werden op zijn vraag gemaakt waardoor hij gezien kan worden als een moderne mecenas.

Drie pijlers

Hugo Voeten kocht sterk op gevoel. Hij beperkte zich niet tot één bepaalde stijl, nationaliteit of kunstenaar. Dit maakt van de collectie die ruim 1800 werken telt een heel eclectisch en verrassend geheel. Toch zijn er drie grote pijlers te onderscheiden: moderne, hedendaagse en Bulgaarse kunst. Een aantal klinkende namen zijn Frans Masereel, Constant Permeke, Leon Spilliaert, Thierry De Cordier, Wim Delvoye, Panamarenko, Marlene Dumas en Chiharu Shiota. Het Bulgaarse luik bestaat uit werk van enkele gerenommeerde kunstenaars zoals Christo, Krum Damianov, Pavel Koichev, Emil Popov, Svetlin Roussev en Nedko Solakov. Dit is de grootste verzameling Bulgaarse kunst buiten de landsgrenzen van Bulgarije.

Twee locaties

Vandaag de dag is de Collectie te bezichtigen op twee locaties: de Beeldentuin Hugo Voeten in Geel en het Art Center Hugo Voeten in Herentals. De Beeldentuin is een imposant domein van 15 hectare waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Zowel Jacques Wirtz als Erik Dhont, twee befaamde landschapsarchitecten, drukten hun stempel op de Beeldentuin. Daarnaast werden verschillende kunstwerken speciaal voor de Beeldentuin ontworpen waardoor de kunst een unieke dialoog met het landschap aangaat.

Zijn zoektocht naar een bijzondere ruimte om zijn kunst tentoon te stellen en ervan te genieten, bracht hem daarnaast naar Herentals. Hij vond een oude graanfabriek aan de oever van het Kempisch Kanaal. Nadat hij het in 2006 verwierf, werd het pand met behulp van architecten Wouter Bastijns en Barent Bulcke gebouw grondig gerenoveerd. In 2012 opende het Art Center Hugo Voeten zijn deuren. Met veel respect voor het industriële kader werd de fabriek omgetoverd tot een imposant gebouw bestaande uit negen verdiepingen en een grote vide die reikt van het gelijkvloers tot aan het dak. Dit zorgt voor een opmerkelijke ervaring van ruimtelijkheid. Kortom, unieke kunst op twee unieke locaties!

De collectie is steeds op afspraak te bezoeken in groep van maandag tot zaterdag tijdens de kantooruren. Voor meer info en reservaties, kijk op onze website www.artcenter.hugovoeten.org. Bekijk zeker ook de voordelen die je afdeling geniet bij een groepsbezoek!

Win

Het Willemsfonds mag 5 duotickets weggeven voor het Art Center en Beeldentuin Hugo Voeten. Kans maken? Stuur ten laatste op 30/04/2020 een mailtje naar info@willemsfonds.be met in het onderwerp Hugo Voeten. Enkel de winnaars ontvangen in de week van 4/5 een e-mail.

Sluit Mijn Willemsfonds