Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Beste Dario, rector Sels (KUL) en rector Van Goethem (UA)

Beste Dario, rector Sels (KUL) en rector Van Goethem (UA)

27 september 2021 by Pascale Braeckman

3826dcde-1fab-11ec-9329-3efa63f515a9_web_scale_0.2489882_0.2489882__.jpg

Reactie op ‘Zelfcensuur mogen we nooit normaal vinden' (De Standaard - 27/09/2021)

Foto: Patrick Hattori

Beste Dario, rector Sels (KUL) en rector Van Goethem (UA),

Wij als Willemsfonds zijn ook van mening dat we het vrije woord kost wat kost moeten beschermen tegen de excessen die we momenteel terugvinden in het maatschappelijk debat. Daarin zien we de ‘cancel – cultuur’ en de hype rond het ‘woke-debat’ als hypothekerend voor een rationeel, eerlijk maatschappelijk debat, wetenschappelijke kennisaccumulatie en een open samenleving, waar we elkaar kunnen en mogen ontmoeten in diversiteit, tout court. De recepten die ons geluk en welvaart brachten, en nog steeds brengen.

Deze liberale, rationele en humanistische pijlers zijn de kernwaarden van het Willemsfonds. En volgens ons de spelregels waarin mensen in diversiteit vreedzaam kunnen samenleven. Wanneer we meningen ‘cancelen’ of ‘free speech zones’ installeren, ondergraven we een eerlijk debat, en zo zullen we op termijn ook de vaardigheid als maatschappij verliezen te empathiseren met elkaars (soms dissonante) meningen.

Vandaar dat ons jaarthema van Het Betere Boek en De Bronzen Uil dan ook ‘Bevrijd de Zinnen’ heet en geheel in het teken staat van het ideaal van vrijheid en het vrije woord. Een literair festival met een maatschappelijk pleidooi om de zinnen, en de spraak waarmee ze gevormd worden, vrij te houden. En anderzijds ons ook te bevrijden van wat misschien minder zinvol is, van wat onzin is…

Want op dit moment in onze geschiedenis is de ‘democratisering van kennis’ nog nooit zo groot geweest. Op dit moment is de kennis omtrent  wat we weten over onszelf, de wereld en de natuur, ook nog nooit zo groot geweest. Echter verontrust het ons dat ook de desinformatie (onzin, zo u wil) ook nog nooit zo groot was. Vanuit het Willemsfonds zien we het dan ook als onze taak om blijvend mensen aan te zetten tot kritisch burgerschap, rationaliteit en emancipatie.

En graag combineren we dat door in respect met elkaar in debat te gaan en samen cultuur te beleven. Door elkaar te ontmoeten. En elkaar te leren kennen. En een doorgeslagen ‘woke hype’ of ‘cancel cultuur’ dragen hier niet toe bij. Integendeel zelfs.

Op 9 oktober zullen we dan ook Liberas te Gent omtoveren tot ‘Het Huis Waar Alles Gezegd Kan Worden’ onder het moderatorschap van: Rashif El Kaoui. En met slam poetry van Hind Eljadid, Inke Gieghase en Lisette Ma Neza die de schrijfopdracht kregen om de filosofische stelling ‘Ik denk, dus ik ben’ te verpakken in een hedendaags gedicht.

Ook gaan Rachida Lamrabet en Christophe Vekeman, beiden slachtoffers van de ‘cancelcultuur’, in gesprek met elkaar omtrent het ‘woke-debat’ en hun ervaring ermee. Alle info kan u vinden op https://hetbetereboek.be/ 

Graag neemt u onze opiniërende mening op als lezersreactie of aanvulling.

Met de meeste hoogachting,

Mattias De Vuyst

Directeur Willemsfonds vzw

+32 496 02 86 48 | Vrijdagmarkt 24-25, Gent

Sluit Mijn Willemsfonds