Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Tweedaagse naar Parijs

Tweedaagse naar Parijs

Op 2 en 3 november plannen we een uitstap naar Parijs. Een grote stad als Parijs in 2 dagen bezoeken is natuurlijk niet zo eenvoudig, in tegendeel zelfs. Er valt in de Franse hoofdstad zo ongelofelijk veel te beleven dat je er eigenlijk een erg lange vakantie zou moeten doorbrengen. Wij beperken ons tot enkele buurten. Wij overnachten in hotel Mercure Montmartre, een voor de toeristen bekende plek. Oorspronkelijk was Montmartre een dorp op een heuvel buiten Parijs. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Mons Martis (Marsberg), omdat er in de Romeinse tijd een aan Mars gewijde tempel stond. Een tweede oorsprong van de naam kan le mont du Martyr (martelaarsberg) zijn, omdat volgens de overlevering Dionysius, de eerste bisschop van Parijs, hier onthoofd werd. Hij vond dit echter geen leuk plekje, dus nam hij zijn hoofd onder zijn arm en liet zich wat verderop begraven, in de huidige voorstad Saint-Denis.

Een van de straten die naar Montmartre leidt heet Rue des Martyrs. Het werd ook wel Place Blanche genoemd, omdat hier een kalksteengroeve was die de economische motor van het dorp was. In 1860 werd het dorpje bij de door baron Haussmann geïnstigeerde gebiedsuitbreidingen van Parijs geannexeerd, en aan het nieuwe 18de arrondissement toegevoegd. In de 19de eeuw begonnen schrijvers en kunstenaars zich hier te verzamelen, en vele bekende kunstenaars, onder wie Pissarro, Toulouse-Lautrec, Van Gogh en Picasso hebben in Montmartre gewoond. Tegenwoordig wonen er vooral kunstenaars die van het toerisme leven, je ziet hen aan het werk op de Place du Tertre. Van op de heuvel van Montmartre heeft men een mooi uitzicht op de stad.

Bij aankomst in Parijs bezoeken we Hôtel des Invalides. Tot de tijd van Lodewijk XIV bestond er geen instelling die onderdak bood aan invalide soldaten; in 1671 besloot Lodewijk XIV tot de bouw van een groot opvangcentrum voor zijn oorlogsveteranen. De leiding over de werkzaamheden werd toevertrouwd aan de architect Libéral Bruant en in 1674 namen de eerste soldaten hun intrek in het gebouw. In 1677 werd begonnen met de bouw van de kerk, die in 1706 onder leiding van Jules Hardouin-Mansart werd voltooid. Het kerkgebouw werd in 1783 door glas in twee kerken opgedeeld: het schip is de soldatenkerk, terwijl het priesterkoor de koepelkerk wordt genoemd (respectievelijk de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides en de Église de Dôme).
In de Dôme des Invalides staat de tombe van Napoleon. Koning Louis-Philippe van Frankrijk zorgde er in 1840 voor dat het stoffelijk overschot van Napoleon van Sint-Helena naar Parijs terugkeerde. Op 15 december 1840 werd voor de overleden keizer een staatsbegrafenis gehouden, waarna Napoleon zijn laatste rustplaats in de kelder onder de gouden koepel vond. Beeldhouwer Louis Visconti kreeg de opdracht om een praalgraf te maken.

Nadien is het tijd voor de lunch en die nemen we in het nabijgelegen Musée Rodin dat we nadien bezoeken. Auguste Rodin (1840-1917), één van Frankrijks meest beroemde beeldhouwers, wordt ook wel eens de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst genoemd. Zijn werken waren erg realistisch in tegenstelling tot die van de meeste van zijn voorgangers die vaak mythologische en allegorische werken maakten. Denk maar aan het beroemd beeld De Denker.

Na een wandeling door Le Jardin du Luxembourg, ontworpen in 1612 als privaat park, bereiken we het Panthéon. In 1744 beloofde koning Lodewijk XV dat hij,
als hij zou herstellen van zijn ernstige jichtaanval,

op de plaats van de oude abdij van Sainte-Geneviève een nieuwe kerk zou bouwen. In de tombes van het Panthéon zijn onder andere de overblijfselen te vinden van Voltaire, Jean Moulin, Pierre en Marie Curie, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Emile Zola, Soufflot, Alexandre Dumas, Louis Braille, Geneviève de Gaulle-Anthonioz, Germaine Tillion en Simone Veil. De beslissing om iemand bij te zetten in het Panthéon is in het verleden aan verschillende instanties en machtige personen (o.a. Napoleon) overgelaten. In de Vijfde Republiek is het verlenen van deze postume eer voorbehouden aan de President van de Republiek.

Na een wandeling in Quartier Latin brengt de bus ons naar het hotel. Na het inchecken kan u in Montmartre genieten van een vrij diner.

Op dag 2 start onze dag om 8.30u met een geleide wandeling in Montmartre. Nadien bezoeken we Le Marais waar de bus ons afzet aan La Bastille. Le Marais is een van de oudste buurten van Parijs waar het heerlijk vertoeven is. Deze buurt kent een diversiteit van veel trendy bars en restaurants, de vele winkeltjes, boetiekjes en kunstzinnige galeries en zijn schitterende Place des Vosges die bekend staat als één van de mooiste pleinen ter wereld.

Bij het stadhuis steken we de Seine over naar Île de la Cité met zijn Cathédrale Notre-Dame, in twee eeuwen gebouwd en afgemaakt in 1340, de Sainte-Chapelle met de schitterende gebrandschilderde ramen, het Palais de Justice en de Conciergerie, de beruchte gevangenis uit de Franse Revolutie en de beroemde pleinen als de place du Parvis Notre-Dame, de rustige place Dauphine en de place Louis-Lépine waar de bloemenmarkt staat.

Programma:

Donderdag 2 november 2017
- 05.30u Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)
- 06.00u Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal
- Verder het programma zoals voormeld

Vrijdag 3 november 2017
- 8.30u Geleid bezoek aan Montmartre
- Vrije lunch in Le Marais
- Geleide wandeling in Le Marais
- Geleide wandeling op Île de La Cité
- Vrije tijd
- Vertrek in Parijs: 17.30u. Vermoedelijke aankomst in Tongeren: 22.30u

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Prijs is berekend op maximaal 30 deelnemers.
Bij minder dan 30 deelnemers verhoogt de prijs met € 20.

INBEGREPEN IN DE PRIJS: Verblijf in Hotel Mercure Montmartre op basis van kamer en ontbijt, de bus, de geleide stadswandelingen, de inkomgelden in de musea indien deze keuze werd gemaakt en de fooi voor de chauffeur en de gids.

NIET INBEGREPEN: de maaltijden uitgezonderd het ontbijt, eigen uitgaven.

BELANGRIJK:
Uw inschrijving is pas definitief nadat wij het bedrag zoals voormeld hebben ontvangen op de rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren vóór 15 september 2017. De inschrijvingen worden genoteerd aan de hand van de datum van betaling.

Single-toeslag bedraagt 55 euro.

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds