Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Bezoek aan het Migratiemuseum

Bezoek aan het Migratiemuseum

Nieuwkomers, vluchtelingen, asielzoekers, migranten: verschillende benamingen voor mensen die een nieuwe thuis zoeken en soms vonden in Brussel. We ontmoetten sommigen onder hen, maar kennen elkaar vaak niet.
De week voorafgaand aan Wereldvluchtelingendag organiseren we, samen met uiteenlopende partners, activiteiten die je meenemen in de leefwereld, ervaringen en cultuur van enkele nieuwe Brusselaars. En vooral: activiteiten waarin we het gesprek aangaan met elkaar en elkaar (beter) leren kennen. Welk verhaal dragen we mee? Wat bracht ons naar Brussel? Hoe ervaren wij de stad? Wat brachten wij met ons mee?

In oktober 2019 opende voor het eerst in ons land een migratiemuseum. Het museum, gelegen in Sint-Jans-Molenbeek, geeft de verhalen weer van mensen die om diverse redenen neerstreken in onze hoofdstad. Hoog tijd om het eens te bezoeken met het Willemsfonds!

Brussel is na Dubai de meest kosmopolitische stad ter wereld. En toch ontbrak in onze hoofdstad een plek waar de vele migratieverhalen - vaak ongekend - gebracht worden. Voor vele Brusselaars - al dan niet met migratieachtergrond - was het dus lang uitkijken naar de opening van dit museum.

Gelegen in hartje Molenbeek, in de gebouwen van het integratiecentrum Foyer, geeft het museum op een pakkende en fascinerende wijze de naoorlogse migratiegolven weer die onze hoofdstad heeft gekend. Aan de hand van persoonlijke verhalen, kunstwerken, film-en audiofragmenten word je meegesleept in de leefwereld van de eerste gastarbeiders, oorlogsvluchtelingen en expats. Kortom, mensen die om allerlei verschillende redenen hier zijn beland en een nieuw leven willen opbouwen.

Daarnaast maken we ook kennis met de maatschappelijke relevantie van dit museum. Het wil immers een gedeelde kijk scheppen op de recente (migratie)geschiedenis, in een stad waar zo'n 182 nationaliteiten samenleven. Op woensdag 16 juni bezoeken we het museum. Aangezien de  coronamaatregelen een rondleiding met gids nog niet toelaten op dat ogenblik, zal een gids van het museum bij het begin van het bezoek een uitgebreide inleiding geven. Achteraf is er ook een nabespreking met de gids, met een mogelijkheid om vragen te stellen.

Bekijk zeker ook onze andere activiteiten in het kader van Wereld Vluchtelingendag: 

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 3,00
Deelnameprijs niet-leden € 6,00

Meer info nodig? Contacteer:
Ibrahim El Ouakili
sint-jans-molenbeek@willemsfonds.be

Sluit Mijn Willemsfonds