Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Tentoonstelling ZOT van DIMPNA

Tentoonstelling ZOT van DIMPNA

De expo ZOT van DIMPNA brengt het monumentale Dimpna-altaarstuk van Goossen Van der Weyden (1505) naar Geel.

Het levensverhaal van de Ierse prinses Dimpna leest als een tragisch sprookje. Na de dood van haar moeder vraagt de koning haar ten huwelijk. Gek van verdriet over het verlies van zijn vrouw ziet hij immers in zijn dochter de perfecte echtgenote. De moedige Dimpna weigert echter zijn aanzoek en neemt de benen richting het vasteland. Via omzwervingen komt zij in het Kempische Geel terecht. De koning weet Dimpna op te sporen en ...

Op het hoogtepunt van de Dimpna-cultus creëert Goossen Van der Weyden, kleinzoon van de beroemde Rogier, een uitzonderlijk meesterwerk. Het monumentale altaarstuk is een samenstelling van verschillende individuele taferelen waarin het leven en de marteldood van Dimpna in de verf gezet worden. Het werd geschilderd omstreeks 1505 voor de norbertijnenmonniken van de abdij van Tongerlo. De geschiedenis is bikkelhard geweest voor het kunstwerk en in zijn 500jarig bestaan werd het meesterwerk versneden, verwaarloosd, gevandaliseerd, gestolen en zelfs vergeten. Een team conserverings- en restauratiespecialisten van The Phoebus Foundation (waaronder Fernand Huts) werkte intensief samen met nationale en internationale experts om de schilderijen in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Ontdek welke uitzonderlijke verhalen, eeuwenlang vergeten, zich ontvouwen onder lagen stof en vuil. Een interactieve scenografie dompelt je helemaal onder in de buitengewone wereld van Dimpna (uit: https://www.zotvandimpna.be/nl).

De rondleiding start om 11u00 stipt in het museum (Gasthuisstraat 3). Het einde van de rondleiding is voorzien om 13u00. Eten doen we samen in Geel op vrij initiatief.

Deelname: Leden/niet leden (lidmaatschap 2019 volstaat) Willemsfonds betalen: – 10,00 EUR (inkom, gegidste rondleiding en – voor wie wil – stadswandeling op ontdekking in Geel)

Inschrijven is noodzakelijk en kan tot woensdag 17 augustus tenzij eerder volzet, bij Christine Lifrange (via mail naar christine.lifrange@gmail.com of telefonisch 0474 34 33 93.

Gelieve de deelname te storten uiterlijk op woensdag 17/8/2022 op rekeningnummer van Willemsfonds Mol BE96 8601 0925 3405 met vermelding van uw naam, 24/8 en het aantal personen.

Afspraak: om 10u40 ter plaatse: Gasthuismuseum, Gasthuisstraat 3 te Geel. Er is een ruime gratis parking op de binnenkoer van het museum.

Wij hopen u te mogen begroeten op deze “once in a lifetime” activiteit en opnieuw in de buurt. Dit is uw laatste kans – de tentoonstelling loopt nog maar tot 28/8/22. Indien je twijfelt omwille van COVID draag dan desgevallend – opnieuw – een mondmasker. Zowel het museum als de kerk zijn meer dan ruim genoeg om voldoende afstand van mekaar te kunnen houden.

Aanmelden

Je kan je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 10,00
Deelnameprijs niet-leden € 10,00

Meer info nodig? Contacteer:
Linda Bogaert
mol@willemsfonds.be

Sluit Mijn Willemsfonds