Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over In Memoriam stadsarchivaris Henry Baillien

In Memoriam stadsarchivaris Henry Baillien

In samenwerking met het Koninklijk Limburgs Geschied-en Oudheidkundig Genootschap nodigen wij u van harte uit in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum voor de herdenking van Henry Baillien.

Henry Baillien, geboren te Tongeren op 20 augustus 1919, was vier decennia lang stadsarchivaris van onze stad en mag beschouwd worden als de grondlegger van de moderne Tongerse geschiedschrijving.

Als zoon van letterkundige en meester-drukker Camille Baillien, kreeg hij de liefde voor de boek- en drukkunst mee en werd zijn belangstelling gewekt voor de Tongerse stadsgeschiedenis. Op 19 augustus 1945, de dag vóór zijn 27ste verjaardag, verscheen zijn eerste artikel. Talrijke publicaties (185!) volgden waaronder een drietal omvangrijke werken: in 1950 werd zijn Geschiedenis van Lauw, het dorp van zijn voorouders, bekroond met de Manteliusprijs van het Veldeke-Leencomité; jaren besteedde hij aan de inventarisatie van het Fonds Baron de Schaetzen de Schaetzenhoff en in 1979 verscheen zijn boek Tongeren, van Romeinse civitas tot Middeleeuwse stad waarin hij de geschiedenis van de 5de eeuw tot ongeveer het jaar 1300 behandelde.

Door zijn kennis en interesse trok hij de aandacht van het stadsbestuur en kreeg zo de opdracht om het archief dat de stad rijk was en zich onder andere op de zolder van het toenmalige Gallo-Romeins Museum bevond, te ordenen en toegankelijk te maken voor historici. Samen met die opdracht werd hem gevraagd de stedelijke Culturele Dienst en de Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer (VVV) op te richten. Ondertussen behaalde hij in 1951 zijn diploma van bibliothecaris, werd in 1955 dienstchef van de Culturele Dienst en behaalde in 1964 het diploma van archivaris-paleograaf bij het Algemeen Rijksarchief.

Ook zoals zijn vader Camille was hij voorzitter van onze afdeling van het Willemsfonds en door zijn uitgebreide kennis deden andere culturele en historisch geïnteresseerde verenigingen beroep op hem. Hij was onder meer lid van het KLGOG, de Raad van Adel, de provinciale Commissie voor Monumenten en Landschappen, het Veldeke-Leencomité, de Zuid-Nederlandse Maatschappij voor Taal, Letterkunde en Geschiedenis, … Hij was ook zeer actief binnen de Koninklijke Muziekmaatschappij Casino, waar zich wijdde aan de beoefening van muziek- en toonkunst als muzikant en dirigent en schreef ook enkele composities die tot op de dag van vandaag uitgevoerd worden. Hij was altijd bereid zijn medewerking te bieden aan initiatieven die verbondenheid stimuleerden tussen Tongenaren onderling en daarbuiten. Zo stond hij in de jaren 50 van de vorige eeuw mee aan de wieg van het Tongerse carnaval.

Henry overleed op 29 januari 1982 tijdens een verkeersongeval. Hiermee verloor de stad een verdienstelijk historicus en publicist. Zijn vriendelijkheid, zijn gulle lach en zijn bescheidenheid maakten hem bij velen een welbekend en sympathiek figuur.

Ter gelegenheid van deze viering nodigt het KLGOG ook enkele gastsprekers uit: Peter Schulpen, archivaris in Sittard-Geleen, zal vertellen over de Frans-Hollandse Oorlog en het platbranden van Sittard in 1677, een gebeurtenis quasi identiek aan De Grote Brand in Tongeren. Rijksarchivaris Rombout Nijssen zal het hebben over het bijzondere militair archief van Vincennes in Frankrijk. Behalve een rijkdom aan kaarten bevat dit ook heel bijzondere archieven voor onze streek. Wim Dijkman sluit af en zal ingaan op de inname van Maastricht en de figuur d'Artagnan. De verovering van Maastricht leidde rechtstreeks tot de vernietiging van Tongeren.

Iedereen is welkom en na afloop wordt een drankje aangeboden.

De toegang is gratis maar er wordt gevraagd om in te schrijven en dit vóór 27 november met vermelding van aantal deelnemers.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds