Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over ‘Marcus Gerardskaart van Brugge anno 2022’ - lezing door Koen Goeminne & Chris Weymeis

‘Marcus Gerardskaart van Brugge anno 2022’ - lezing door Koen Goeminne & Chris Weymeis

We tekenen 460 jaar na datum. In 1562 werkte Marcus Gerards een plan van Brugge uit, dat de stad letterlijk terug op de kaart moest zetten. De haven van Brugge leed onder zware concurrentie en de stad had een middel nodig om haar makkelijke bereikbaarheid en ideale infrastructuur in de verf te zetten. In deze context ontstond het plattegrond, waarbij de zee dichter bij het centrum werd getekend dan de werkelijkheid, hopend op een economische heropbloei. Het gedetailleerd geprezen meesterwerk uit de 16e eeuw is bij veel Bruggelingen een eyecatcher in hun interieur!

Dit jaar zette een enthousiaste historicus samen met een graficus en veel studiewerk zijn schouders onder een heruitgave van deze kaart. Ze maakten een volledige nieuwe scan van de kaart, deden de verschillende delen aan elkaar passen, brachten heel wat correcties aan en zochten een drukker die er iets moois kon van maken.

Het plan van Marcus Gerards kreeg anno 2022 een prachtige update op het originele formaat van de 16e – eeuwse uitgave.

We laten initiatiefnemer Koen Goeminne aan het woord over hoe dit project tot stand is gekomen. Historicus en Brugge-kenner Chris Weymeis geeft context rond de historie en het belang van de kaart.

Inschrijven via katrien.dotselaere@telenet.be

€5 over te schrijven op de rekening van Willemsfonds Brugge: BE69 4752 1366 8178

Sluit Mijn Willemsfonds