Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Concert SOV "Brahms"

Concert SOV "Brahms"

Brahms en zijn demonen. Meer dan vijftien jaar streden ze met elkaar om Brahms’ Eerste Symfonie. Beethovens indrukwekkende schaduw overschouwde het strijdtoneel. Toen Brahms het werk in 1876 eindelijk af had, waarschuwde hij alsnog zijn luisteraars: die zouden zijn symfonie waarschijnlijk “lang en niet bijster aangenaam” vinden. Wat een vergissing! Brahms’ langverwachte eerste werd een grandiose synthese van Beethovens erfenis en Brahms’ eigen vernuft. Vol gespierde ritmes, smeltende lyriek en diep drama. 

Tegenover Brahms staan de zwervende klanken van Poska’s landgenoot Eduard Tubin die tijdens de Sovjetjaren onderdak vond in Zweden. Zijn zelden gespeelde Vioolconcerto meandert tussen Duitse ernst en noordse helderheid. Solist Josef Špaček verkent met veel plezier alle hoeken van Tubins wervende partituur.

Met Mortelmans’ Eerste Elegie, landt de Brahmsiaanse romantiek ten slotte op Vlaamse grond. Te midden van het oorlogsgedruis van WOI weerklinkt een diepgevoeld afscheid van Mortelmans’ overleden vrouw en kinderen.

Programma:

Lodewijk Mortelmans 1868-1952 Elegie nr. 1, In Memoriam
Eduard Tubin 1905-1982 Concerto voor viool nr. 1 in D
Johannes Brahms 1833-1897 Symfonie nr. 1 in c, Op. 68

Uitvoerders:

Symfonieorkest Vlaanderen
Kristiina Poska dirigent
Josef Špaček viool

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Sonja De Craemer
oostendevzw@willemsfonds.be
059-80 21 41

Sluit Mijn Willemsfonds