Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Geleid bezoek aan tentoonstelling : “Rose, Rose, Rose à mes yeux: James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930”

Geleid bezoek aan tentoonstelling : “Rose, Rose, Rose à mes yeux: James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930”

Deze tentoonstelling, gecureerd door prof. Bart Verschaffel en Sabine Taevernier, concentreert zich voor het eerst helemaal op de stillevens van James Ensor. Een dertigtal werken uit de belangrijke productie van Ensor op dit gebied - van de eerste burgerlijke voorbeelden over de ‘bespookte’ stillevens van de jaren ’90 tot de etherische, dromerige voorbeelden van de late periode – dienen als ruggengraat en ijking voor een overzicht van het stilleven in België tussen 1830 en 1930. Meerdere talentvolle schilders zoeken in deze eeuw hoe het genre, dat verworden is tot een pronkerig, decoratief genre zonder artistieke inzet, opnieuw opgeladen kan worden, zowel picturaal en iconografisch. Ensor illustreert hier tegelijk de algemene ontwikkeling, en zijn eigen uitzonderlijke kwaliteit.

De tentoonstelling biedt vooreerst een overzicht van de 19e-eeuwse, academische, decoratieve traditie vanaf Antoine Wiertz tot Frans Mortelmans, met vele vergeten maar zeer vakkundige en in hun tijd zeer succesvolle schilders zoals Jean Robie en Hubert Bellis. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar geheel vergeten vrouwelijke schilders zoals Alice Ronner en Georgette Meunier, alsook de geïsoleerde figuur van Henri De Braekeleer. Daarop volgt een selectie van schilders die zich, reeds binnen de geaccepteerde traditie van het modernisme, toeleggen op het stilleven, maar zelf binnen de geplogenheden van het genre blijven zoals Louis Thevenet en Léon De Smet. Daarnaast worden een aantal schilders geplaatst die, net zoals Ensor, door hun picturale aanpak en beeldopbouw, zeer eigen, sterke beelden maken zoals Leon Spilliaert, Gustave Van de Woestyne, Frits Van den Berghe en de veel minder bekende Marthe Donas en Walter Vaes. De tentoonstelling sluit af met kunstenaars die de vaste beeldruimte van het ‘theater van de dingen’ opblazen: Jean Brusselmans en René Magritte.


Geleid bezoek – prijs: inkom + gids 20€. Museumpas of lidkaart Vrienden van MuZee NIET geldig in groep. Samenkomst MuZee om 10u20. Graag storten op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende.

Lees ook: https://www.muzee.be/nl/rose-rose-rose-a-mes-yeux--

Prijzen

Prijs: inkom + gids 20€. Museumpas of lidkaart Vrienden van MuZee NIET geldig in groep.

Meer info nodig? Contacteer:
Sonja De Craemer
oostendevzw@willemsfonds.be
059-80 21 41

Sluit Mijn Willemsfonds