Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Charleroi, onbekend, onbemind, berucht, ...

Charleroi, onbekend, onbemind, berucht, ...

Onbekend is onbemind wordt wel eens gezegd, vandaar dat wij u uitnodigen voor een geleid bezoek aan de minder bekende en soms wel beruchte stad Charleroi en het even ten zuiden hiervan gelegen Bois du Cazier. Met ruim 201.000 inwoners is Charleroi, de derde grootste stad van ons land. Charleroi is een industriestad en de belangrijkste Waalse metropool. Ze noemt zich ook cultuurstad en de hoofdstad van het stripverhaal. Hier startten de Éditions Dupuis met het magazine Spirou en werden striphelden geboren zoals Guust Flater, Lucky Luke, de Smurfen en Bollie en Billie.

Charleroi is, samen met Luik, de Waalse stad met de meeste Art Nouveau-gebouwen waaronder het Maison Dorée en het Maison Lafleur. Toch straalt de stad wat vergane glorie uit hetgeen ons niet mag tegenhouden ze te ontdekken. 

De mijnbouw was een basisindustrie die essentieel was voor de productie van glas, ijzer, staal en textiel die allemaal actief waren in deze stad en die allen bijdroegen tot de industriële ontwikkeling van Wallonië in de 19de eeuw. Deze zijn allen verdwenen.

Met forse subsidies probeert het Waals Gewest het tij te keren door nieuwe bedrijven aan te trekken. Zo kent de luchthaven van Charleroi, die jarenlang een sluimerend bestaan leidde nu een forse toename van het aantal reizigers. Rond de luchthaven kwam het bedrijfs- en wetenschapspark Aéropole tot stand dat zich toespitst op hoogtechnologische bedrijven en dat ondermeer ook een aantal spin-off bedrijven van de Université Libre de Bruxelles herbergt.

Een belangrijke getuige van de mijnbouw is het Bois du Cazier met zijn terril, enkele kilometers buiten het centrum gelegen, dat sinds 2012 behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Door het microklimaat dat er heerst, is het landschap er heel divers met vele planten- en diersoorten waardoor het een populaire wandelbestemming werd. Velen zullen zich nog wel de mijnramp van 8 augustus 1956 herinneren waarbij 262 mijnwerkers, onder wie 136 Italianen en 95 Belgen, omkwamen bij een brand in de mijn van Marcinelle.

Wij kozen voor een geleide stadswandeling in de voormiddag tijdens dewelke wij een bezoek brengen aan de belangrijkste monumenten en cultuurschatten van de stad, het stadhuis en Belfort (Unesco-werelderfgoed), de Sint-Christoffelbasiliek, enkele Art Deco en Art-Nouveau-huizen, het justitiepaleis.

Na de lunch in Brasserie Le Bistro brengt de bus ons naar de site Bois du Cazier, 5km buiten het centrum gelegen, in Marcinelle. Op deze site is een mijn-, industrie- en een schitterend glasmuseum gevestigd. Als één van de weinige locaties in België kan je hier induiken in de wereld van glas. Kunst, techniek en geschiedenis zijn de drie kapstokken waar het museum het getoonde materiaal aan ophangt. Zowel de oorsprong van glas als de aanwending van glas als industrieel goed, kunstobjecten van vroeger en nu, alles komt aan bod. Nadien brengt de bus ons terug naar de stad waar we nog wat vrije tijd hebben om de dag af te sluiten.

 

Praktisch:

07.30u De Zigeuner Diepenbeek – vooraf verwittigen a.u.b.

08.00u Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal

09.30u Tijd voor koffie

10.00u Geleide stadswandeling

12.30u 3-Gangen lunch

14.00u Vertrek naar Bois du Casier

16.30u Vrij

18.00u Vertrek naar Tongeren

Prijs:

€ 55 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de koffie bij aankomst, de inkomgelden, de gidsen en de lunch. Niet inbegrepen: de drank bij de lunch.

De inschrijvingen worden verwacht vóór 13 april 2018. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds