Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over (volgeboekt) Daguitstap Le Grand Hornu en BAM Mons

(volgeboekt) Daguitstap Le Grand Hornu en BAM Mons

Voormiddag: geleid bezoek aan Le Grand Hornu

Een voormalige steenkoolmijn die beschouwd wordt als een pronkstuk van het Belgische industriële erfgoed, een structuur toegewijd aan design en toegepaste kunst, een museum voor hedendaagse kunst ... Allemaal op één locatie! Le Grand-Hornu ligt op enkele kilometers van Mons en heeft heel wat te bieden.

Een kathedraal gewijd aan de industrie
Een bezoek aan Le Grand-Hornu laat een blijvende indruk na. Deze site beslaat wel 10.000 vierkante meter en de gebouwen van de oude steenkoolmijn vormen één indrukwekkend groots geheel. Le Grand Hornu is een monumentale neoclassicistische structuur van de 19e eeuw en omvat een van de oudste wooncomplexen voor arbeiders ter wereld. De site is geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO en laat bezoekers kennismaken met de stichter Henri De Gorge, een grootindustrieel en een echte visionair. Reeds in 1810 droomt deze man ervan om in het stadje Hornu een ideaal wooncomplex te bouwen waar arbeiders genieten van een voor die tijd ongezien niveau van comfort. Hij laat 450 ruime woningen bouwen die stuk voor stuk voorzien zijn van warm water en een tuin. Daarna volgt er een school, een bibliotheek, een danszaal, handelszaken, een polikliniek ...

Lunch

Namiddag: bezoek aan de tentoonstelling Rodin, een moderne Renaissance in het BAM te Mons

In het voorjaar van 2024 wijdt het Musée des Beaux-Arts in Bergen een gloednieuwe tentoonstelling aan de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). De tentoonstelling biedt een herlezing van zijn artistieke carrière, met België - de rijke bodem die zijn kunst tot bloei liet komen - als hoogtepunt.

De tentoonstelling toont bijna tweehonderd van de beroemdste sculpturen van de kunstenaar, waarvan sommige monumentaal zijn, tekeningen, gravures en schilderijen, afkomstig uit het Musée Rodin in Parijs, internationale instellingen en privéverzamelingen. Dankzij de vele ontdekkingen en vergelijkingen met Rodins inspiratiebronnen (Michelangelo, Vesalius, Mabuse, Rubens) zal de belangstelling van de beeldhouwer voor artistieke vernieuwingen van de Renaissance worden onthuld, waar tot nu toe weinig aandacht aan is besteed.
In dit opzicht biedt de tentoonstelling de gelegenheid om het werk van de beeldhouwer Jacques Du Brœucq, meester van Gianbologna, te herontdekken, evenals een selectie werken uit de collecties van het Musée des Beaux-Arts de Mons.
Dankzij de uitzonderlijke medewerking van de Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere blijft Rodin, bijna paradoxaal genoeg, relevant als een essentiële mijlpaal op de weg naar de hedendaagse kunst.

De tentoonstelling is samengesteld door Antoinette Le Normand-Romain, eredirecteur-generaal van het Institut National d'Histoire de l'Art (INHA), en Christina Buley-Uribe, kunsthistorica gespecialiseerd in de tekeningen van Rodin.

Praktisch
Vertrek uit Oostende om 7u45 (Maritiem instituut), 8u15 carpoolparking Loppem, halte te Kortrijk (af te spreken waar en wanneer) –

Je kan nu reeds inschrijven

Prijzen

Prijs: wie over een museumpas beschikt diente het vooraf te melden en moet het die dag bij zich hebben (voor BAM)
Leden met museumpas 88€.
Niet-leden met museumpas: 93€.
Leden zonder museumpas 100€.
Niet-leden zonder museumpas 105€.
In begrepen in de prijs: busreis + fooi chauffeur, inkom + gids Le Grand Hornu, lunch (plat, 1 drankje, koffie of thee) , gids Rodin + inkom.
Te betalen op Kunst-Wijs BE65 0018 2635 4796
Je kan nu reeds inschrijven

Meer info nodig? Contacteer:
Sonja De Craemer
oostendevzw@willemsfonds.be
059-80 21 41

Sluit Mijn Willemsfonds