Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
‘Quel Bordel. De geschiedenis van de prostitutie in onze steden.’
Auteur: Diane De Keyzer
In het boek ‘Quel Bordel’ leidt auteur Diane De Keyzer u door straten van plezier en huizen van vertier. De tocht start lang geleden en in verre oorden aan de wieg van onze cultuur, daar waar ooit de eerste sekswerkster haar job deed en voor liefde betaald kreeg. En verneem hoe de prostituee niet het oudste beroep ter wereld heeft.
U loopt verder langs de geschiedenis en de stomende stoven van onze steden. Daar waar de zinnen zinderen, houden we halt, om kennis te maken met de vrouwen die men in de Middeleeuwen ledighe vrouwen, lichtwiven, lichtekooien of hoeren noemde. Schimpen, schade en schande is hun deel. Verbannen worden ze, aan de kaak gesteld of behangen met schandstenen en diens meer. Een verbond met de duivel hebben ze en er heerst een heksenjacht op hoerenvolk.
Maak kennis met straatmadelieven en courtisanes, maar ook met bordeelmadames, koppelaarsters en pooiers. Ze krijgen een naam en een verhaal. Geen prostitutie zonder vraag, dus de klant komt ook in beeld. En soms is de ‘hoerenloper’, de bordeelklant zeer voornaam en laat zich Sire noemen of Très Vieux of zo. Laat u verleiden door de grandes horizontales van hun tijd, influencers avant la lettre en mondain altijd.
Breng een bezoek aan Brussel en Antwerpen en hun rosse buurten. Hou er even halt bij de meisjes van plezier in de negentiende eeuw, maar ook vandaag. Merk wat de grote oorlogen doen met mannen en vooral ook met de vrouwen in het raam.
'Quel Bordel’ laat ook de sekswerksters van de 21ste eeuw aan het woord. Verneem hoe zij vragen om hun werk als een echte job te zien, niet meer, maar ook niet minder. Wat heeft hun werk te maken met het strafrecht en wat wordt daar aan gedaan?
Diane De Keyzer neemt u mee op een fascinerende zoektocht naar de levens van zovele vrouwen, die hun brood verdienden en verdienen in de seksbusiness. Er is vraag en er is aanbod en dat is altijd zo geweest. Wat is er oneerbaars aan een wederzijdse afspraak tussen twee volwassenen. De ene heeft een nood, de andere haar lichaam te geef. De ene betaalt, de andere verdient haar brood.