Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Sfeerverslag start Camping Willems

Start Camping Willems

Jans Frans Willems-Viering & Camping Willems

Vanwege de 170ste verjaardag van ons geliefde cultuurfonds en de onweerstaanbare drang om elkaar nog eens fysiek te zien, mocht de traditionele Jans Frans Willems-viering dit jaar ietsje meer zijn. Vandaar dat er begin dit jaar werd beslist om de plechtige herdenking en brunch te koppelen aan Camping Willems. Camping Willems is een gloednieuw concept waarbij we de komende vijf jaar gans Vlaanderen mee gaan rondtrekken. De bedoeling is om zo samen met de lokale afdelingen de doorsteek te maken naar 175 jaar Willemsfonds.

Net zoals vorige edities gingen de festiviteiten door in het pittoreske Boechout, de geboortestad van onze inspirator. Gebukt onder een stralend zonnetje trapten burgemeester Koen T’Sijen, ondervoorzitter Jean-Pierre Clement en directeur Mattias Devuyst de herdenking af aan het borstbeeld met speeches en een Oudnederlands gedicht over het belang van het Willemsfonds, het verenigingsleven, taal en literatuur. Tussendoor zorgden het gelegenheidsorkestje van Los Zaperos voor muzikale intermezzo’s die de memorabilia extra schwung gaven. En dan moesten we het voltallige orkest nog zien spelen op Camping Willems!

Nadien was het tijd om op het Kasteeldomein Fruithof in volle amicaliteit het glas meermaals te heffen op het gezellig samenzijn en de herwonnen vrijheid. Zoals Mattias eerder op de dag aanhaalde, verkleumde corona doorheen het afgelopen anderhalf jaar onze organisatie en Bourgondische levensstijl. Gelukkig viel daar na een paar glazen niet meer veel van te merken. Zélfs het coronavirus krijgt een rasechte Willemsfondser niet klein. Naast een uitgebreide speech van Mattias namen ook Vincent Lagae (voorzitter WF Kortrijk) en Margriet Hermans (bestuurslid Willemsfonds vzw) de micro ter handen voor een plechtig woordje uitleg te delen.

Tijdens de brunch plaatsten de coaches en vrijwilligers de laatste puntjes op de i voor Camping Willems. Het uitgekiend muziekprogramma en de caravan ontgingen ook de passanten van het kasteel niet, en geef ze eens ongelijk. Met haar heldere stem bewees Margriet Hermans voor de zoveelste keer dat ze het podium nog altijd niet ontgroeid is. Corona of niet, het twaalfkoppige orkest van Los Zaperos zorgden met haar feestelijke wereldmuziek dat niemand kon stilzitten. Voor de dorstigen te laven, stond er gelukkig een voorraadje Wijze Willem koud. Deze waren in immers een mum van tijd uitverkocht. De muzikale apotheose kwam echter van onze hoofgast Ronny Mosuse. Deze rasartiest was wederom zijn laconieke zelve, maar pakte met zijn Nederlandstalig oeuvre en akoestische gitaar gans het domein moeiteloos in. De man heeft dan ook dertig jaar podiumervaring, waarvoor hulde. Voornamelijk de Nederlandstalige versie van The Radio’s ‘She Goes Nana’ – een eerbetoon aan zijn jongere broer Robert - en The Beatles’ Blackbird zorgden voor de spreekwoordelijke krop in de keel.

Ook de kleinsten onder ons hoefden zich geen enkele seconde te vervelen. Zij konden zich namelijk de ganse dag amuseren met de reuzescrabble, voorleesboeken en caravan. De caravan werd de dag zelf geverfd en besproeid met graffiti door kunstenares Pink Panther Paints. Met andere woorden is het initiatief achter Camping Willems bedoeld voor alle leeftijden. We hopen dan ook van harte dat de caravan snel een nieuwe stophalte krijgt bij een lokale afdeling. De afwezigen hadden ongelijk. We hopen hen dus zo snel mogelijk te ontvangen bij de eerstvolgende gelegenheid.

Ten slotte bedanken we het Willemsfonds PV Antwerpen, de gemeente Boechout, Kasteel Fruithof, de artiesten, coaches en vrijwilligers voor de accommodatie en vlekkeloze organisatie. Zonder hen was er sprake geweest van deze onvergetelijke en zonovergoten dag. Jan Frans Willems had het niet anders gewild!

Sluit Mijn Willemsfonds