Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Welkom, Rudi D'Hauwers

Welkom, Rudi D'Hauwers

7 maart 2022 by Pascale Braeckman

Sinds 7 maart is Rudi D’Hauwers aangesteld als de nieuwe directeur
van het Willemsfonds!

Untitled design - 2022-03-07T162151.176

Met de lente in aantocht waait er met Rudi D’Hauwers ook een nieuwe wind door het Lakenmetershuis, al jaar en dag de uitvalsbasis van Willemsfonds vzw. Rudi D’Hauwers is een all-round professional met veel bestuurs- en managementervaring zowel in de private als de publieke sector, meer specifiek in (hoger) onderwijs, innovatie, wetenschapsbeleid, publiek-private samenwerkingen, risicomanagement en digitale marketing. Daarnaast deed hij eveneens  ruime ervaringen op in diverse socio-economische en culturele verenigingen.

Op de vraag hoe hij zijn ambt zou vervullen, laat hij zich inspireren door Alles begint bij luisteren, de slogan van Radio 1. “Ik ben van plan mijn eerste 100 dagen veel te luisteren naar de mensen die het Willemsfonds dagelijks tot een sterk merk maken. De natuur heeft ons twee oren gegeven en slecht één tong opdat we meer zouden luisteren dan praten. Bovendien is op weg naar de wijsheid de eerste stap stilte, de tweede luisteren, de derde onthouden, de vierde oefenen en de vijfde onderwijzen en doorgeven aan anderen”, aldus Rudi.

Vanuit dit pedagogisch perspectief zal hij het Willemsfonds loodsen door het Rijk der Vrijheid. Vandaag is het eindelijk zover. Bijna precies twee jaar na de eerste lockdown vallen zo goed als alle coronamaatregelen weg. Alleen mondmaskers en CO2-meters zullen nog opduiken, tenminste tot deze zomer. Twee jaar zoog de pandemie alle aandacht op, nu is ze in relatieve stilte uitgedoofd. Na twee jaar kunnen we weer in alle vrijheid naar evenementen gaan, cultuur beleven, ….

De komende weken gaat hij samen met aftredend bestuursvoorzitter Amand Dewaele op bezoek bij verschillende lokale afdelingen. De activiteitenkalender van het Willemsfonds is dan ook tot de nok toe gevuld. Een kleine greep uit het aanbod zijn de aftrap van De Bronzen Uil Tournee in Bibliotheek De Krook, de Denkdag in Theaterzaal TriArte en de Algemene Vergadering in het Geuzenhuis.

Conform aan de huidige tijdsgeest waakt Rudi D’Hauwers ten slotte mee over het vrijzinnig-liberaal karakter van het cultuurfonds. Met het Russisch-Oekraïens conflict indachtig, legt hij zijn klemtonen evenzeer op het vrijheidsprincipe van John Stuart Mill.

“De vrijheid van meningsuiting is onze enige, echte garantie en voorwaarde voor persvrijheid, vrijheid van onderzoek, academische vrijheid, vrijheid van politiek, denktanks, vakbonden en werkgeversorganisaties én de vrijheid van godsdiensten en levensbeschouwingen om zich te uiten.”

Het Willemsfonds distantieert zich volledig van alle uitspraken en acties van Dhr. Mattias De Vuyst. Sedert 10 december 2021 is hij geen directeur meer bij bovengenoemde organisatie.

Sluit Mijn Willemsfonds