Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over 1-meiwandeling 2019 in Booischot - Kasteeldomein Ter Laken

1-meiwandeling 2019 in Booischot - Kasteeldomein Ter Laken

Woensdag 1 mei staat onze jaarlijkse wandeltocht op het programma en dit jaar kiezen we voor een bezoek aan het kasteeldomein Ter Laken, Hofdreef 2 in 2221 Booischot.

 De moedigen die per fiets naar Booischot rijden komen samen om 13u15 op het kerkplein van Beerzel. Onze o/voorzitter Fons en onze secretaris Paul begeleiden de fietsers. Wie met de wagen rijdt, komt samen tegen 13u40 op het kerkplein van de Grasheide. Om 14u. komen we dan allemaal samen op de parking van Palieterhoeve in Booischot.

Wandeling

Het kasteeldomein Ter Laken met als kern het kasteel Ter Laken bevindt zich ten zuiden van de Grote Nete en wordt omgeven door een uitgestrekt landschapspark met diverse oude eiken en een complex geheel van waterlopen. De toegangsdreef is afgezet met linden en verspreid over het domein liggen nog diverse bijgebouwen, onder meer de kasteelhoeve en de boswachterswoning. Ten zuiden van het kasteel ligt de voormalige, aan de noordzijde ommuurde moestuin.

HISTORIEK

De historiek van het kasteeldomein gaat terug tot in de 14de eeuw. Vanaf de 17de eeuw was de heerlijkheid Ter Laken in handen van de familie della Faille. De heerlijkheid speelde van oudsher een belangrijke rol in de ontwikkeling van de lokale geschiedenis. Zo werd onder meer in 1816 de parochiekerk gebouwd door toedoen van de toenmalige kasteelheer J. della Faille, die eind 18de-begin 19de eeuw ook het kasteel liet herbouwen.

Toen Alfons della Faille de Levergem, de eerste burgemeester van Booischot tussen 1836 en 1842, het domein erfde in 1868, liet hij in 1871-1874 het bestaande kasteel heropbouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect Jozeph Claes (zie de gedenksteen voor de eerstesteenlegging in de westvleugel en de gedenksteen voor het voltooien van de werken in de oostvleugel). Bij deze verbouwing werd het gebouw vergroot door de aanbouw van twee lagere vleugels. Na zijn overlijden in 1879 kwam het domein in handen van zijn dochter Valérie, die huwde met Edmond de Turck de Kersbeek. Hun dochter Marguerite huwde met baron Alfons Louis Marie de Gruben, die het volledige domein Ter Laken rond de eeuwwisseling erfde. In 1928 liet hun zoon Hervé de Gruben op een perceel ten westen van de Hofdreef een villa met lusttuin bouwen.

De kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) geeft het valleigebied van de Grote Nete weer als natte beemden. Het kasteel Ter Laken ("Cense Terlaecken"), een omwald gebouw, ligt nog net binnen dit valleigebied. Twee dreven vertrekken vanuit het kasteel, één in noordelijke richting naar de Grote Nete en één in zuidelijke richting naar de woonkern Booischot. Ten oosten van het kasteel loopt de Molenbeek, volledig noord-zuid georiënteerd. Ten zuiden van de beemden, tot aan de woonkern Booischot, zijn kleinschalige akkers en weilanden, omzoomd door bomenrijen of houtkanten, terug te vinden.

Buiten de wijzigingen op het kasteeldomein van Hof ter Laken zijn geen grote veranderingen op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) waar te nemen. De wijzigingen op het kasteeldomein betreffen in hoofdzaak de wijzigingen aan de gebouwen en de aanwezigheid van een kasteelparkaanleg met een uitgebreid grachtensysteem tot aan de Grote Nete. De topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire (1929-1930) toont dat het kasteelpark zuidwaarts verder werd uitgebreid. De dreef is nog duidelijk aanwezig. Voor het eerst is op deze kaart ook een gebouw ingetekend in het westelijk gelegen bosje. Een duidelijke verbindingsweg tussen het kasteeldomein van Hof ter Laken en dit gebouw is bijkomend aangeduid.

Na de wandeling

Afronden doen we met een hapje en drankje in de vernieuwde sportcafetaria De Rakket, Grote Baan 40, in 2235 Hulshout. We voorzien volgende keuzemogelijkheden:

  1. Spaghetti bolognese
  2. Lasagne of vegetarische lasagne
  3. Ceasersalade met kip
  4. Vol au vent met frietjes
  5. Aangepast kindermenu

 

Wf-leden betalen voor spaghetti of lasagne en twee drankjes 15 euro. Wie kiest voor Ceasersalade of vol au vent met frietjes betaalt 16 euro (incl. twee drankjes). Onze Wf-kas biedt onze leden een forse korting aan, want niet-leden kunnen mee voor respectievelijk 20 of 21 euro. Kinderen onder de 12 jaar krijgen aangepast kindermenu aan 9 euro.

Inschrijven kan tot 25 april door het beantwoorden van deze uitnodiging met vermelding van de namen van de deelnemers en met de opgave van het gekozen menu. Het verschuldigde bedrag wordt overgeschreven op IBAN BE60 1458 0143 4570 (BIC GEBABEBB) op naam van Willemsfonds Putte Beerzel met als reden van betaling: 1 mei-wandeling Willemsfonds.

Met hartelijke Wf-groeten en hopelijk tot 1 mei.

Leo Saliën - voorzitter          Paul Van Hoof - secretaris

 

Belangrijke kennisgeving: Het plaatselijke bestuur is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen. Deelnemen aan de activiteiten van het Wf-Putte-Beerzel gebeurt op eigen risico en onder de voorwaarden van de door het Hoofdbestuur afgesloten groepsverzekering.

 

De 1-mei wandeling praktisch:

Organisatie

Willemsfonds Putte Beerzel

Waar?

Start wandeling in Het kasteeldomein Ter Laken, Hofdreef 2, 2221 Booischot

Wanneer?

Woensdag 1 mei 2019

Om?

Het WF Putte Beerzel spreekt af om 13u40 op het kerkplein van Grasheide  om per auto in groep te vertrekken. Carpooling is mogelijk.

De moedigen die per fiets naar Booischot rijden komen samen om 13u15 op het kerkplein van Beerzel.

Alternatief: samenkomen op de parking van de Palieterhoeve om 13u50.De wandeling start om 14u00 !

Prijs?

15 of 16 euro p.p. (afhankelijk van menu-keuze) voor WF Putte Beerzel leden , 20 of 21 euro voor niet-leden. Kinderen onder de 12 jaar krijgen aangepast kindermenu aan 9 euro (14 euro voor niet-leden)

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

  (mogelijks beperkt voor de wandeling)

 

Ook telefonisch kan worden ingeschreven bij onze secretaris: 015/754803.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inschrijvingsstrook: Naam: ________________________________, schrijft in voor:

 

Aantal (gezins)leden

Aantal niet-leden

Totaal bedrag in €

Wandeling + Spaghetti bolognese, twee drankjes

_____ x 15,00 € per deelnemer

_____ x 20,00 € per deelnemer

 

Wandeling + Lasagne  of vegetarische lasagne,  twee drankjes

_____ x 15,00 € per deelnemer

_____ x 20,00 € per deelnemer

 

Wandeling + Ceasersalade met kip,  twee drankjes

_____ x 16,00 € per deelnemer

_____ x 21,00 € per deelnemer

 

Wandeling + Vol au vent met frietjes,  twee drankjes

_____ x 16,00 € per deelnemer

_____ x 21,00 € per deelnemer

 

Wandeling + aangepast kindermenu, twee drankjes

_____ x 9,00 € per deelnemer

_____ x 14,00 € per deelnemer

 

 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden - aangepast kindermenu € 9,00
Deelnameprijs leden - menukeuze Ceasersalade € 16,00
Deelnameprijs leden - menukeuze Vol au vent met frietjes € 16,00
Deelnameprijs leden - menukeuze spagetti of lasagne (ook vegetarisch) € 15,00
Deelnameprijs niet-leden - aangepast kindermenu € 14,00
Deelnameprijs niet-leden - menukeuze Ceasersalade € 21,00
Deelnameprijs niet-leden - menukeuze Vol au vent met frietjes € 21,00
Deelnameprijs niet-leden - menukeuze spagetti of lasagne (ook vegetarisch) € 20,00

Meer info nodig? Contacteer:
Paul Van Hoof
puttebeerzel@willemsfonds.be
0496-16 04 39

Sluit Mijn Willemsfonds