Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Geleid bezoek aan het Havenhuis en aan de kunstcollectie van de Universiteit Antwerpen

Geleid bezoek aan het Havenhuis en aan de kunstcollectie van de Universiteit Antwerpen

Een van de nieuwste architecturale parels van Antwerpen is het Havenhuis. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen en is een innovatieve werkplek voor de ruim 500 medewerkers.

Hier  komen verleden en toekomst van de haven van Antwerpen samen. Het onderste deel van het gebouw was vroeger een brandweerkazerne die op het uiterste punt van de haven stond. Bij de renovatie is deze prachtige kazerne behouden en nu wordt deze plek als begin van het uitgestrekte havengebied aangeduid. Een duidelijker symbool van de groei van de haven van Antwerpen is er niet.

Samen met een opvallende en hedendaagse bovenbouw in de vorm van een diamant – een  monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects - vormt het gebouw het volledige Havenhuis. Zo is het een metafoor voor de haven van de 21ste eeuw, een haven met een rijk verleden die klaar is voor de toekomst.

Na de lunch brengen we een bezoek aan de Universiteit Antwerpen die een kunstcollectie telt van om en bij de 1100 schilderijen, sculpturen en andere uitingen van hedendaagse kunst.

Kunst is alomtegenwoordig op de Universiteit Antwerpen. Met haar Kunst op de Campus heeft de universiteit een collectie van om en bij de 1100 schilderijen, sculpturen, objecten en andere uitingen van hedendaagse kunst in haar bezit. Op de campussen zijn werken van Jan Fabre, Pierre Alechinsky, Fred Bervoets, Sam Dillemans, Vic Gentils en vele anderen te bewonderen. Aan de muur in de wandelgangen, op het plafond en verscholen in het groen. 

De commissie Kunst op de Campus voert al sinds de jaren zeventig een actief kunstbeleid. Ze wil kunst dicht bij professoren, studenten en bezoekers brengen. Verder besteedt ze bijzondere zorg aan de adequate plaatsing van de kunstwerken, waarbij rekening wordt gehouden met sensibiliteit van de personeelsleden en het kader van hun werkomgeving.

Volgens onze gids ter plaatse, Ernest Van Buynder, erevoorzitter van de commissie, is het mee dankzij de aanwezigheid van kunst dat er zo weinig vandalisme is op de campussen. Kunst dwingt onbewust respect af voor de omgeving. Daarom brengen ze hun schilderijen en sculpturen niet onder in een afgebakend museumpje, maar worden ze geïntegreerd in de leefwereld van personeel en studenten. Want kunst is als wetenschap, ze zijn allebei grensverleggend.

Praktisch

- 07.45u Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)

- 08.15u  Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal

- 10.00u  Geleid bezoek aan het Havenhuis

- 12.00u  Vrije lunch

- 14.30u Geleid bezoek aan het MuHka of de Kunst op de Campus

- 18.00u  vertrek naar Tongeren

Prijs: € 30 per persoon

In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de gidsen, de inkomgelden, de fooi voor de chauffeur. Niet inbegrepen: de lunch.

De Inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 24 maart 2019. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 30,00
Deelnameprijs niet-leden € 30,00

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds