Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over De kracht van de Bokkenrijdersmythe

De kracht van de Bokkenrijdersmythe

Een lezing met drs. Jos Meuwissen

Wanneer mensen de naam Bokkenrijders horen, komen er allerlei beelden bovendrijven. Het zijn beelden van door de duivel geholpen rovers, vrijheidsstrijders, onschuldige burgers die onterecht beschuldigd werden en kruimeldieven die een maffiastatus kregen.

Opmerkelijk is dat na bijna twee eeuwen onderzoek en honderden publicaties verder bevindingen van onderzoekers die deze beelden bestreden of onderbouwden vaak weinig bijval kregen. Wetenschappelijk onderzoek van een gezaghebbende hoogleraar over de Bokkenrijders werd (en wordt) zelfs weggehoond. Hoe is dat te verklaren?

Het antwoord op die vraag luidt onder meer dat de mythevorming over de Bokkenrijders altijd een grotere maatschappelijke impact heeft gehad dan de historische waarheid. De Bokkenrijdersmythe verschafte aan een aantal belangrijke maatschappelijke functies invulling waar de geschiedwetenschap dat niet kon. In deze lezing worden de mechanismen besproken die in een moderne samenleving werkzaam zijn en die aan de Bokkenrijdersmythe al twee eeuwen lang zoveel veerkracht verschaffen.

Inschrijven: info@osb.be

Facebook

Gratis voor leden van OSB, VUB, UPV en Willemsfonds

 

 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden Gratis
Deelnameprijs niet-leden € 3,00

Meer info nodig? Contacteer:
Tania Menten
tania.menten@willemsfonds.be
0490 11 02 91

Sluit Mijn Willemsfonds