Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Geleid bezoek aan de wintertuin van het Urselinenklooster in Onze-Lieve-Vrouw Waver en aan de stad Lier

Geleid bezoek aan de wintertuin van het Urselinenklooster in Onze-Lieve-Vrouw Waver en aan de stad Lier

Verscholen in de regio Mechelen ligt het Ursulineninstituut, een verborgen parel van de art nouveau. De wintertuin van het voormalige pensionnat de demoiselles in Onze-Lieve-Vrouw-Waver was anno 1900 een unicum in zijn katholieke context, en blijft tot op vandaag verrassen met zijn feeërieke licht- en kleurenspel.
 
Naar het einde van de 19de eeuw toe verwierf België niet alleen wereldfaam op technisch, wetenschappelijk en artistiek vlak, maar ook op pedagogisch vlak. Daardoor kende ons land op onderwijsgebied niet alleen een internationale bekendheid maar oefende het ook een grote aantrekkingskracht uit. Die aantrekkingskracht ging ook uit van het Waverse Instituut der Religieuzen Ursulinen. De goede bereikbaarheid, de gezonde landelijke ligging, de mooi verzorgde gebouwen op een domein van circa 10 hectaren en een modern en degelijk onderwijsaanbod maakten het instituut tot ver over de grenzen bekend.
 
De dochters uit de gegoede en kosmopolitisch georiënteerde burgerij kwamen er vanuit binnen- en buitenland terecht in een architecturale omgeving die bij hun sociale klasse paste. De ideeën van de internationale beweging rond ‘l’Art à l’école’ kregen daarbij een haast perfecte vertaling. Het gebouwencomplex werd daardoor, naast een comfortabel geheel, vooral ook een gebouw waar decoratie, lichtinval en ruimtelijke organisatie zorgen voor een aangenaam gevoel en ook bedoeld als een stimulerende omgeving voor leergierige jonge meisjes.

De opvallende wintertuin in art nouveau is een bijzondere artistieke realisatie met wereldwijde uitstraling. Het uitzonderlijk bouwprogramma, de schaalgrootte en de verfijnde en kwalitatief hoogstaande decoratieve uitwerking maken dit ensemble immers nagenoeg uniek, zeker als vrij vroege uiting van buitenstedelijke art nouveau.
 
Na dit bezoek rijden we naar Lier waar we vooraleer een geleide stadwandeling te maken de tijd nemen om te lunchen, misschien wel op een gezellig terrasje.
 
Het ontstaan van Lier is nogal onduidelijk, maar archeologische muntvondsten wijzen al op bewoning tijdens de Romeinse periode. Sint-Gummarus (°717) heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. In 764 zou hij een houten kapel hebben opgericht, waar dan een nederzetting groeide die later stad werd. In 1212 verkreeg Lier stadsrechten van hertog Hendrik I van Brabant. De bloeiende lakennijverheid en de veemarkt brachten economische expansie in de 13de en 14de eeuw. De periode van economische terugval in de 15de en 16de eeuw betekende ook een omschakeling naar nijverheid van luxeartikelen. In de 16de en 17de eeuw ontwikkelde zich de biernijverheid en telt Lier veel brouwerijen. Caves wordt het populairste bier. Tijdens de industriële revolutie werd de textielhandel erg belangrijk. De Eerste Wereldoorlog bracht zware schade toe aan de stad, maar de meeste gebouwen werden in hun oorspronkelijke stijl gerestaureerd.
 
Vandaag stelt de stad Lier, gelegen aan de samenvloeiing van Grote en Kleine Nete, zich voor als charmant, Bourgondisch en veelzijdig. Verrassend, historisch en actueel. Bruisend, romantisch en intiem. Met dit alles maken we kennis tijdens onze stadswandeling.
 
Praktisch
- 07.00u Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)
- 07.30u Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal
- 09.00u Ontvangst met koffie en geleid bezoek aan het Urselinenklooster
- 12.30u Vrije lunch in Lier
- 15.00u Geleide stadwandeling in Lier
- 18.00u vertrek naar Tongeren
 
Prijs
€ 36 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de gidsen, de inkomgelden, de fooi voor de chauffeur. Niet inbegrepen: de lunch.

De Inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 24 mei 2019. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

U al ooit afgevraagd wat componisten inspireerde bij het componeren van hun meesterwerk? De natuur! Op dit concert klinken uitzonderlijk werken die hun levenslicht zagen tijdens een wandeling van de componist in de natuur!

Doe de wandeling mee en laat u ook inspireren.

Dit originele locatieconcert is het afsluitende concert in een reeks van drie waarin De Velinx het SONOS Ensemble met plezier aan u voorstelde.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnameprijs leden € 35,00
Deelnameprijs niet-leden € 35,00

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds