De Veiligheidsraad kondigde een reeks versoepelingen aan die vanaf woensdag 9 juni 2021 gelden. Ook voor het Willemsfonds is dit zeer goed nieuws, want na lange maanden met weinig perspectief kunnen we geleidelijk aan heropstarten. In dit artikel leggen we je uit wat mag en hoe je jouw activiteiten op een veilige manier organiseert. We baseren ons op het basisprotocol cultuur dat je hier kan bekijken. Sommige details zijn nog niet helemaal duidelijk. Hiervoor wachten we nog op het ministerieel besluit. Zodra we meer weten, informeren we jullie.
Wat is er opnieuw mogelijk?
- Vanaf 8 mei:
- Mag je terug groepsactiviteiten met deelnemers/vrijwilligers/leden organiseren (repetities, workshops, vormingen, wandelingen, vergaderingen,..) met max 25 mensen (incl. begeleider) buiten.
- Mag je terug zittende publieksactiviteiten (optreden, concert, lezing,…) organiseren met max 50 personen buiten. Doe hiervoor een CERM aanvraag.
- Vanaf 9 juni mag je groepsactiviteiten organiseren voor maximaal 50 personen (exclusief begeleiders) BINNEN en BUITEN.
- In het volgende ministerieel besluit zal er geen onderscheid meer gemaakt worden tussen professionals en niet-professionals als het aankomt op het organiseren van evenementen.
- De CERM (COVID event risk model) en CIRM zullen gebruikt worden als toetsing of iets kan doorgaan of niet. De exacte modaliteiten over het gebruik volgen zodra het ministerieel besluit gepubliceerd is.
- Voor alles geldt: activiteiten mogen alleen als ze volgens de veiligheidsregels van de sectorgids georganiseerd kunnen worden.
- De zes gouden regels blijven vanzelfsprekend steeds gelden.

(bron: de Federatie)
COVID-coördinator
Momenteel is er nog geen up to date coronagids voor de socio-culterele sector. Zodra deze er is, zullen we jullie deze bezorgen.
Elke organisatie of vereniging moet een covid-coördinator hebben. Voor Willemsfonds vzw is dit Katelijne Verbeeck (katelijne.verbeeck@willemsfonds.be) en voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit Suzanne Ter Haar (suzanne.terhaar@willemsfonds.be). Zij helpen je om het bos door de bomen te zien met betrekking tot de covid maatregelen en zijn jullie aanspreekpunt bij vragen en onduidelijkheden.
Veilig terug aan de slag
Hieronder vind je alvast een aantal belangrijke richtlijnen en hulpmiddelen indien je een activiteit wenst te organiseren. Lees deze grondig vooraleer je een activiteit organiseert.
- Respecteer steeds de geldende wetgeving. Deze moet in elke omstandigheid gerespecteerd worden.
- Informeer je bij je lokaal gemeentebestuur over de geldende maatregelen binnen je gemeente.
- Voor elke activiteit moet er een covid-coördinator aangesteld worden die toeziet dat de coronamaatregelen gevolgd worden. Deze maakt op voorhand een risicoanalyse op. Stel jezelf vragen met betrekking tot de deelnemers, locatie, activiteit en verplaatsing. Je kan voor je risicoanalyse gebruik maken via het CERM model. Maar voor kleinschalige activiteiten is dat niet altijd nodig. Je kan ook deze checklijst gebruiken als leidraad.
- Je moet een draaiboek voorzien waarin de activiteit en de bijhorende veiligheidsmaatregelen worden opgenomen. Dit is belangrijk als basisdocument bij de voorbereidingen, als houvast en als bewijs voor de (lokale) overheid dat je volgens het principe van de goede huisvader hebt gehandeld.
- Communiceer voor en tijdens de activiteit duidelijk welke veiligheidsregels genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Motiveer de deelnemers om zich tijdens de activiteit aan de maatregelen te houden.
- Organiseer bij voorkeur activiteiten in open lucht. Lukt dit niet, zorg voor grote ruimtes, zodat de anderhalvemeterregel mogelijk blijft. Ontsmet alle contactoppervlakken en gedeelde gebruiksvoorwerpen.
- Indien je een activiteit binnen organiseert, moet je het co2-gehalte constant meten. Je kan een co2-meter uitlenen bij Willemsfonds vzw indien deze niet voorhanden zou zijn op de locatie. Stuur hiervoor een mailtje naar vrijwilligers@willemsfonds.be.
- Het is verplicht om met inschrijvingen te werken, dit houdt het deelnemersaantal controleerbaar. Doe dit bij voorkeur via de eventmodule van ons CRM-systeem. Dit maakt de procedure voor contact tracing makkelijker. Deze informatie moet 14 dagen bewaard worden in het geval er en melding zou zijn van een besmetting.
- Hygiëne, reiniging en ontsmetting en verluchting blijven ten allen tijde van heel groot belang.
Verzekering
Alles over het coronavirus en verzekeringen lees je hier.
Moet onze afdeling echt al iets organiseren?
Nee, we zijn ons bewust dat veel van onze leden tot de risicodoelgroep van het coronavirus behoren. Organiseer dus enkel activiteiten als je afdeling er goesting in heeft en als voldoende vrijwilligers zich er goed bij voelen.
Onze coaches zijn er voor jou
Wij helpen je graag bij het organiseren van coronaveilige activiteiten. Je bereikt ons makkelijk via vrijwilligers@willemsfonds.be of bel ons op. Onze telefoonnummers vind je hier.
Het Willemsfonds brengt haar vrijwilligers op de hoogte van elke wijziging op deze pagina.