Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Ontdek de kunst van Samenlezen

Ontdek de kunst van Samenlezen

Op zaterdag 1 juni nodigen Willemsfonds Gent en Willemsfonds vzw je van harte uit voor een inspirerende introductievoormiddag over SamenLezen in het Lakenmetershuis in Gent (ism Avansa Regio Gent en Avansa Vlaamse Ardennen - Dender).

Met  “SamenLezen” willen we samen lezen voor het plezier. Omdat mooie verhalen deugd doen. Omdat gedachten en gevoelens van personages je aan je eigen leven doen denken. Omdat gedichten emoties zo goed onder woorden brengen. En omdat samen lezen en erover praten je bij andere mensen brengt.

Iedereen is welkom, ongeacht je achtergrond, leeftijd of leeservaring. Zelfs als je zelden een boek oppakt, biedt Samenlezen jou een toegankelijke manier om de magie van taal en literatuur te ervaren. Voorkennis over literatuur, boeken of schrijvers is absoluut niet nodig.

 Wat kun je verwachten op deze inspirerende dag?

• 10 – 10u30: ontvangst met koffie of thee.
• 10u30 – 11u30: samenleessessie onder begeleiding van Eva Rousselle en Sonja Focketyn
• 11u30 – 12u30: Eva Rousselle (Avansa regio Gent) en Sonja Focketyn (Avansa Vlaamse Ardennen-Dender) vertellen meer over de methodiek, de effecten en de relevantie van SamenLezen. Ook geven ze praktische tips hoe je een samenleesgroep opstart en naar welke doelgroepen je je kunt richten
• 12u30 – 13u30: gezamenlijke lunch- en netwerkmoment

Tijdens deze dag ervaar je in een intieme groep van twee tot tien deelnemers de kunst van een samenleessessie. Eva Rousselle en Sonja Focketyn, deskundige leesbegeleidsters, zullen een kort verhaal en een gedicht hardop lezen, terwijl je geniet van een heerlijke kop koffie of thee en een koekje. Jij en je mededeelnemers krijgen een exemplaar van het tekstfragment, zodat je de tekst kunt volgen of gewoon kunt luisteren naar het verhaal.

Tijdens korte pauzes tijdens het voorlezen verkennen we samen de tekst en delen we wat deze voor ons betekent. Alle interpretaties, gevoelens en ideeën zijn even waardevol. Wat raakt jou het meest? Welke beelden doemen op in je gedachten? Welke woorden en zinnen spreken je aan? De gedachten en emoties die de tekst oproept, leiden vaak tot persoonlijke reflecties en brengen herinneringen en ervaringen tot leven. Door deze gedachten en gevoelens met elkaar te delen, wordt de ervaring van het verhaal dieper en waardevoller.

Waarom samenlezen?

Wat ons samenbrengt in SamenLezen is het verhaal, het boek, en vooral het plezier van lezen en luisteren. Een samenleesgroep is dan ook geen traditionele leesclub. Samenlezen creëert een band, stimuleert boeiende gesprekken en leidt tot waardevolle inzichten. Het is een kans om nieuwe perspectieven te ontdekken en unieke verhalen te delen. In een samenleesgroep leer je niet alleen jezelf beter kennen, maar ook je mededeelnemers. Je begrijpt en waardeert elkaar op een dieper niveau. 

Hoe start je zo’n samenleesgroep op en welke doelgroepen kan je allemaal bereiken?

Deze formule kan verschillende doelgroepen aanspreken, ook mensen die doorgaans niet of weinig met literatuur in aanraking komen. De bijeenkomsten bieden een uitnodiging om zich te uiten, kennis te maken met anderen en op een laagdrempelige manier prachtige verhalen en gedichten te leren kennen. Een samenleesgroep kan bestaan uit leesbeesten, hobbylezers, maar ook mensen in armoede, laaggeletterden, mensen met psychiatrische problemen, gevangenen, nieuwkomers...

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Deze introductiedag is gratis toegankelijk, maar inschrijven is wel verplicht. Wacht dus niet langer en schrijf je nu in!

Stuur een mail naar pascale.braeckman@willemsfonds.be of bel +32 497 58 54 93.

Sluit Mijn Willemsfonds