Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

onze taal

Poëziewandeling in Leut

Op zondag 1 september 2019 maakte het Willemsfonds in Maasmechelen een bomenwandeling in het unieke Maaslandse dorpje Leut (België). Op verschillende opvallende plaatsen hielden we halt. Voorzitter Michel Meulemans vertelde over de zeldzame bomen en over de geschiedenis van het kasteel Vilain XIIII. Onder de bomenreuzen luisterden we naar gedichten en kinderversjes. Ook de unieke loofgang leende zich voor poëtische mijmeringen. Julie las gedichten van bekende schrijvers voor. Ca1000 las voor uit haar laatste bundel vers gevist (2018). Het filmpje van deze genieterswandeling is van de hand van Jos Aerts.

Poëziewandeling

Samen genieten van taal in poëzie en theater met de mooiste plekjes in de natuur als podium. Samen met het Turks-Vlaams literaire tijdschrift Akrostis en Limburgs Landschap organiseert het Willemsfonds poëziewandelingen in de natuur van Hengelhoef. Ook de Limburgse stafmedewerker las op de wandeling van 5 augustus 2018 voor uit haar eerste dichtbundel voor kinderen met de titel vers gevist.

Impressie van de poëziewandeling

Poëziewedstrijd

Internationale prijsuitreiking in Tongeren

Cultuurschepen Guy Schiepers: "cultuur is een verbindende factor”

Het Willemsfonds Tongeren organiseerde voor de eerste keer een openbare poëziewedstrijd voor volwassenen en dit onder het peterschap van Guy Schiepers, schepen van cultuur. Het thema van de wedstrijd was WIJSHEID, verwijzend naar de uil in het logo van het Willemsfonds. Tot 30 juni konden geïnteresseerden hun gedicht inzenden.

We mochten maar liefst 123 gedichten ontvangen, zowel uit België als uit Nederland. Een zeskoppige jury beoordeelde de gedichten en selecteerde de winnaars. Het resultaat werd op 19 oktober in de bibliotheek De Velinx onder veel belangstelling bekend gemaakt. De avond werd opgeluisterd met muziek, een hapje en een drankje en natuurlijk met bespreking van de gedichten. Speciaal voor de gelegenheid droegen de leerlingen van de afdeling ‘Woord’ van de Pentagoon Academie van Tongeren de tien genomineerde gedichten voor op artistieke wijze.

Het winnende gedicht werd ‘Levensloop’ van Nora Vander Elst uit Hove. Judith Omtzigt uit Heidelberg en Hein van der Schoot uit Amsterdam mochten respectievelijk de tweede en de derde prijs in ontvangst nemen.

De deskundige jury was als volgt samengesteld: Pim Lakay (voorzitter); Luc Ponet (secretaris); Ria snellinx; Rieka Réhie; Greet Op de Beeck; Babara Wijckmans; Kaat Vranken en Herman Rohaert.
Eervolle vermeldingen in willekeurige volgorde: Yvonne Dendooven uit Genk met ‘De arena’; Paul Vincent uit Retie met ‘Big bang! Voor dummies’; Méland Langeveld uit Amsterdam met ‘Korzelig kraken’; Julia Beirinckx uit Putte met ‘Noot bij de Perenboom’; Gerard Schran uit ’s Hertogenbosch met ‘Nachtblind’;Cees Steenmetz uit Amsterdam met ‘Etmaal’;Anne van Winkelhof uit Rotterdam met 'Weten'

De 10 genomineerde gedichten zijn gepubliceerd op postkaarten, verpakt in een briefomslag. Na betaling van 5 euro op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren, ontvang je de gedichten per post.

Jeugdpoëziewedstrijd

Gekoppeld aan de Euro-kartoenale 2017 schreef het Willemsfonds een poëziewedstijd uit voor de Tongerse middelbare scholieren uit alle onderwijsnetten. De respons evenals de kwaliteit van de ingezonden gedichten was hoog. De wedstrijd leverde niet minder dan 131 gedichten op. De jonge dichters toonden creativiteit en invoelingsvermogen.

Op 1 december 2017 maakte het Willemsfonds de laureaten bekend. De Tongerse schrijvers tussen 12 en 18 jaar kozen een cartoon uit de Euro-Kartoenale 2017 en schreven daar een gedicht bij over het thema De ziel. De jury las de 10 gekozen gedichten voor aan een muisstil publiek. Luc Ponet dreef de spanning voor de jonge dichters ten top. Burgemeester Patrick Dewael had de eer om de eerste prijs te overhandigen aan Bjorn Dirix. Stef Dirkx haalde de tweede plaats. De jury kon niet anders dan de derde plaats aan twee laureaten, Mohammed Hazdo en Niels Hansen, toekennen.

Gedichtenwedstrijd

Voor alle Vlaamse volwassenen boven de 16 jaar organiseren we een gedichtenwedstrijd in het kader van Fans van Nederlands. Verwijzend naar de uil van het Willemsfonds, kiezen we het thema WIJSHEID. De wedstrijd loopt van 1 april tot en met 30 juni 2018. De prijsuitreiking is gepland op 5 oktober 2018 in de bibliotheek van cultuurcentrum De Velinx. Het wedstrijdreglement en de inschrijvingsmodaliteiten vind je op www.willemsfonds.be.

De ongewone lezer

Een groepje mensen ontmoet elkaar om samen te lezen. We kiezen voor fictie die liefst dicht bij het leven staat. Hoe eenvoudig dit idee ook is, in een leeskring gebeuren niet zelden verrassende dingen. Lezen met anderen is het delen van reacties en emoties. Als je samen leest, ga je ook dingen lezen die anders misschien aan je voorbij gaan. Samen lezen is op die manier ook elkaar lezen, een intens menselijke bezigheid. In groep bespreken we zowel poëzie als romans. Samen treden we binnen  in  nieuwe werelden. We ontdekken de logica van bekende en minder gekende schrijvers. We kiezen thema’s over het leven. We ontdekken datgene wat ons het meest raakt. We leren zo als het ware over onze innerlijke wereld. Lezen zet in die zin ook aan tot vertellen, tot creëren. Is dat geen vorm van zelf schrijven?

Moderator  van  de leeskring  is  journaliste en presentatrice Greet  Op  de  Beeck. Sinds haar opstart op 5 oktober 2015 heeft de leeskring reeds een hele reeks boeken verslonden en geanalyseerd. De ongewone lezer van Alan Bennett ' gaf het startschot en meteen ook de naam aan de leeskring. Jij zegt het van Connie Palmen, Het huis van de moskee van Kader Abdolah, Bidden wij voor Owen Meany van John Irving en De waarnemer van Wim Kayzer en Wat vooraf ging van Diane Broeckhoven waren onderwerpen van pittige discussie en gefilosofeer tijdens de eerste jaargang van de leeskring. De titels van de tweede jaargang waren De Consequenties van Niña Weijers, Gloed van Sándor Márai, Ons soort mensen van Juli Zeh, De Kinderwetvan Ian McEwan en  De Mensengenezer van Koen Peeters.

Praktisch

  • Deelname aan de leeskring is gratis. 
  • Iedereen  is  welkom, zowel leden als niet-leden.
  • Eenmalig deelnemen kan ook.
  • Nieuwe lezers vragen we om vooraf een seintje te geven via  0472  69  33  81  of  via wf.tongeren@skynet.be.
  • Leeskring de ongewone lezer komt om de twee  maanden om 20 uur samen in de bovenzaal van café Au Phare op de Grote Markt in Tongeren.
  • Tijd  genoeg  dus  om  de gekozen boeken vooraf thuis te lezen. De aanwezige lezers kiezen samen de eerst volgende titel.

De ongewone schrijver

Het Willemsfonds in Tongeren is sinds 2016 een echte uitgeverij. De eerste publicaties komen van de hand van twee Willemsfondsers van het eerste uur, Jo Gilissen en Pim Lakay. In 2016 verscheen  Sinistere verhalen uit Tongeren. Deze dertien kortverhalen werden de eerste uitgave van uitgeverij Willemsfonds Tongeren. In hetzelfde jaar verscheen van hetzelfde schrijversduo Zo leefde Tongeren tussen 1870-1970, de geschiedenis van 100 jaar Tongeren. Een jaar later, op 19 oktober 2017 stelde de uitgeverij van het Willemsfonds haar derde uitgave Kasteelmoord in Tongeren, aan het publiek voor. Deze misdaadroman werd eveneens geschreven door het Pim Lakay en Jo Gilissen. Voorts verscheen in september 2018 van dezelfde auteurs Spotten met de vijand, Cartoons 2014-2018. Een kleurrijk boek met 250 Franse, Belgische, Britse, Italiaanse en Duitse spotprenten uit de Eerste Wereldoorlog.

Toen  het  Willemsfonds in 1851 als cultuurfonds van start ging, speelden boeken een grote rol. Als verdediger van de Nederlandse taal, gaf het Willemsfonds in die tijd Nederlandstalige boeken uit. Deze werden  verspreid onder meer via Willemsfondsbibliotheken. De Willemsfondsbibliotheek van Tongeren werd in 1981 overgedragen aan de stedelijke bibliotheek. Ook  vandaag  heeft  het  Willemsfonds  in Limburg specifiek aandacht voor de Nederlandse taal. Leeskring de ongewone lezer ontstond niet toevallig in Tongeren. Literatuur en boeken vormen voorts  het middelpunt van een heel aantal activiteiten. Zo hebben we in Limburg regelmatig een nieuwe boekvoorstelling. De poëziewedstrijden voor volwassenen en voor de jeugd wisselen elkaar in Tongeren af. We vermelden hier ook met trots onze uitgeverij de ongewone uitgever alsook onze auteurs Pim Lakay, Jo Gilissen, Mil Van Put en Guy Rutten alsook dichter ca1000.

Sluit Mijn Willemsfonds